Nalazite se ovde
Početna > Kultura > Izložbe > SLIKE PROLAZNOG SVETA, ODNOSI FRANCUSKOG I SRPSKOG INTIMIZMA

SLIKE PROLAZNOG SVETA, ODNOSI FRANCUSKOG I SRPSKOG INTIMIZMA

Izložba Galerije Matice srpske u Parizu
Kulturni centar Srbije u Parizu, Francuska, 5. decembar 2018. – 9.
februar 2019. godine Galerija Matice srpske povodom obeležavanja Evropske godine kulturnog nasleđa u Kulturnom centru Srbije u Parizu priređuje izložbu Slike prolaznog sveta. Odnosi francuskog i srpskog intimizma. Izložba će biti svečano otvorena 5. decembra u 19.00 sati, a publici će se tom prilikom obratiti: dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, Radoslav Pavlović, direktor Kulturnog centra Srbije u Parizu, Asja Drača Muntean, pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju u Ministarstvu kulture i informisanja RS i dr Dijana Metlić, autorka izložbe.
Izložbom Slike prolaznog sveta. Odnosi francuskog i srpskog intimizma se francuskoj javnosti predstavlja 20 umetničkih dela poznatih srpskih slikara – Marka Čelebonovića, Ljubice Cuce Sokić, Peđe Milosavljevića, Nedeljka Gvozdenovića, Ivana Tabakovića i mnogih drugih umetnika koji su prihvatili i preoblikovali slikarstvo francuskog intimizma. Zahvaljujući svojim putovanjima, kraćim i dužim boravcima u Francuskoj, srpski umetnici su preneli duh intimizma u svoje poimanje sveta, enterijere, predstave sopstvenih likova i sebi bliskih krugova. Njihova dela su odgovor na stvarnost koja ih je usled Drugog svetskog rata ugrožavala i iz koje su se povlačili u dom kao jedino utočište.
Upravo usled topline koja zrači iz tih prizora, tišine ostvarene pomoću hromatske ravnoteže i umirene game, intimizam prekoračuje geografske, vremenske, nacionalne i bilo koje druge ustanovljene odrednice. Izložba kroz slike, tekstove i fotografije prikazuje višeslojne veze između srpske i francuske kulture i govori o preplitanju životnih puteva,tematskih i likovnih opredeljenja i sudbina francuskih i srpskih slikara epohe intimizma.
Autorka izložbe i istoimenog kataloga (na srpskom i francuskom jeziku) je dr Dijana Metlić, istoričarka umetnosti i profesorka na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Dan nakon otvaranja izložbe, 6. decembra u 11.30 sati biće održano specijalno stručno tumačenje i razgovor sa muzejskim stručnjacima i istoričarima umetnosti iz muzeja i sa univerziteta u Parizu, s idejom upoznavanja sa stvaralaštvom srpskih umetnika, razmene znanja o intimističkom slikarstvu ivezama između srpske i francuske umetnosti. Tokom trajanja izložbe biće organizovana i stručna tumačenja izložbe na francuskom i srpskom jeziku za širu javnost.
Realizaciju izložbe omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, a veliku podršku u realizaciji dali su Francuski institut u Srbiji, Kulturni centar Srbije u Parizu kao i privatni vlasnici umetničkih dela.

Izvor: Galerija Matice srpske

Ostavite odgovor

Top