Nalazite se ovde
Početna > Kultura > PRIZRENSKI BOGOSLOVI NASTUPILI U NOVOM SADU

PRIZRENSKI BOGOSLOVI NASTUPILI U NOVOM SADU

U subotu  19. septembra 2020. godine u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu nastupili su hor i orkestar učenika Prizrenske bogoslovije. Povod je bio predstavljanje trećeg muzičkog diska „Pesme iz Stare Srbije” koje je pratila izložba crnobelih fotografija „Prizrenski vremeplov” u holu pozorišta. 

Svečanost su organizovali Fondacija „Simonida” i Kosovskometohijski odbor Matice srpske a pod pokroviteljstvom Gradske uprave za kulturu grada Novog Sada i Srpskog narodnog pozorišta. Svečanost je blagoslovio episkop bački dr Irinej, nekada i sam prizrenski profesor.

Kao gosti prizrenskih bogoslova nastupili su hor škole crkvenog pojanja „Sveti Jovan Damaskin” iz eparhije Bačke i sastav „Fenečki biseri” pri istoimenom manastiru u opštini Surčin. U programu su učestvovali prof. dr Valentina Pitulić, prof. dr Dragan Stanić, Selimir Radulović i mr Živojin Rakočević.

Predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić je između ostalog rekao: „U tome što vi činite, poštovani prizrenski bogoslovi, prepoznajemo jasne činove velike građanske hrabrosti, duhovne utemeljenosti i žive hrišćanske vere. Time što živite i radite u Prizrenu, u zgradi koju je za vas podigao Sima Igumanov, time što učite i obrazujete se, obavljate redovna bogosluženja i pojete psalme, molite se i čuvate crkve i manastire, time što se zbog vas oglašava zvuk crkvenih zvona u Prizrenu, time što palite sveće i održavate plamen kućnog ognjišta na takvom nesigurnom, strašnom mestu – to je samo po sebi veliki gest kojim i nas pozivate da vam se pridružimo i zajednički branimo svetinje vaših i naših života. Hvala vam što sa strašnog mesta gde ste vi kadri biti i postojati, dolazite ovde k nama da nas obodrite i ohrabrite da zajedničkim snagama branimo i gradimo naš bogočovečanski hramovni život.” Prof. Stanić je pročitao jednu svoju pesmu koja je nastala na Kosovu i Metohiji.

Prof. dr Valentina Pitulić je doputovala iz Prizrena sa učenicima. Ona je i sastavljač predgovora za knjižicu pesama koja prati ovaj muzički disk. Zahvalila je bogoslovima čija pesma ima misiju „da ojača posustale, razveseli tužne, da ulije veru, nadu i ljubav, i da prognane vrati tamo odakle duhovno nikad nisu ni odlazili.

Upravnik biblioteke Matice srpske Selimir Radulović govorio je jednu svoju pesmu a gromkim aplauzom publika je pozdravila i profesora Dejana Ristića, nekada učenika a sada profesora Prizrenske bogoslovije koji je, kako je dr Pitulić rekla „okupio ovu malu ali značajnu skupinu prizrenskih đaka, koji svojim radom daju nadu svima nama da nije umrlo ono što se na prvi pogled čini da jeste”.

Pesnik mr Živojin Rakočević, direktor Doma kulture „Gračanica” pročitao je jednu potresnu pesmu. Postavio je retoričko pitanje kako je moguće da pesma iz Prizrena okupi ovoliko ljudi u Novom Sadu, nazvavši Prizren našim Jerusalimom.

Ovaj treći muzički disk, čuvari hrišćanskog carskog Prizrena posvetili su velikim jubilejima: 1000 godina od prvog pomena Prizrenske episkopije i 800 godina autokefalnosti naše crkve, kao i 10-godišnjici obnove rada Bogoslovije i predstojećoj proslavi povodom 150 godina osnivanja Pravoslavne srpske bogoslovije. 

Nakon sat i po programa, veče je završeno stajaćim ovacijama i pesmama na bis. Promovisani CD bilo je moguće kupiti u holu pozorišta a svečanost je sprovedena uz propisane mere protiv širenja epidemije.

Tekst i foto: V. Raonić;

Ostavite odgovor

Top