ПРИЗРЕНСКИ БОГОСЛОВИ НАСТУПИЛИ У НОВОМ САДУ

У суботу  19. септембра 2020. године у Српском народном позоришту у Новом Саду наступили су хор и оркестар ученика Призренске богословије. Повод је био представљање трећег музичког диска „Песме из Старе Србије” које је пратила изложба црнобелих фотографија „Призренски времеплов” у холу позоришта. 

Свечаност су организовали Фондација „Симонида” и Косовскометохијски одбор Матице српске а под покровитељством Градске управе за културу града Новог Сада и Српског народног позоришта. Свечаност је благословио епископ бачки др Иринеј, некада и сам призренски професор.

Као гости призренских богослова наступили су хор школе црквеног појања „Свети Јован Дамаскин” из епархије Бачке и састав „Фенечки бисери” при истоименом манастиру у општини Сурчин. У програму су учествовали проф. др Валентина Питулић, проф. др Драган Станић, Селимир Радуловић и мр Живојин Ракочевић.

Председник Матице српске проф. др Драган Станић је између осталог рекао: „У томе што ви чините, поштовани призренски богослови, препознајемо јасне чинове велике грађанске храбрости, духовне утемељености и живе хришћанске вере. Тиме што живите и радите у Призрену, у згради коју је за вас подигао Сима Игуманов, тиме што учите и образујете се, обављате редовна богослужења и појете псалме, молите се и чувате цркве и манастире, тиме што се због вас оглашава звук црквених звона у Призрену, тиме што палите свеће и одржавате пламен кућног огњишта на таквом несигурном, страшном месту – то је само по себи велики гест којим и нас позивате да вам се придружимо и заједнички бранимо светиње ваших и наших живота. Хвала вам што са страшног места где сте ви кадри бити и постојати, долазите овде к нама да нас ободрите и охрабрите да заједничким снагама бранимо и градимо наш богочовечански храмовни живот.” Проф. Станић је прочитао једну своју песму која је настала на Косову и Метохији.

Проф. др Валентина Питулић је допутовала из Призрена са ученицима. Она је и састављач предговора за књижицу песама која прати овај музички диск. Захвалила је богословима чија песма има мисију „да ојача посустале, развесели тужне, да улије веру, наду и љубав, и да прогнане врати тамо одакле духовно никад нису ни одлазили.

Управник библиотеке Матице српске Селимир Радуловић говорио је једну своју песму а громким аплаузом публика је поздравила и професора Дејана Ристића, некада ученика а сада професора Призренске богословије који је, како је др Питулић рекла „окупио ову малу али значајну скупину призренских ђака, који својим радом дају наду свима нама да није умрло оно што се на први поглед чини да јесте”.

Песник мр Живојин Ракочевић, директор Дома културе „Грачаница” прочитао је једну потресну песму. Поставио је реторичко питање како је могуће да песма из Призрена окупи оволико људи у Новом Саду, назвавши Призрен нашим Јерусалимом.

Овај трећи музички диск, чувари хришћанског царског Призрена посветили су великим јубилејима: 1000 година од првог помена Призренске епископије и 800 година аутокефалности наше цркве, као и 10-годишњици обнове рада Богословије и предстојећој прослави поводом 150 година оснивања Православне српске богословије. 

Након сат и по програма, вече је завршено стајаћим овацијама и песмама на бис. Промовисани ЦД било је могуће купити у холу позоришта а свечаност је спроведена уз прописане мере против ширења епидемије.

Текст и фото: В. Раонић;

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *