Nalazite se ovde
Početna > Kultura > Izložbe > PREDAVANJE „FELIKS NADAR I INTELEKTUALNA ISTORIJA“ U GALERIJI MATICE SRPSKE

PREDAVANJE „FELIKS NADAR I INTELEKTUALNA ISTORIJA“ U GALERIJI MATICE SRPSKE

U okviru bogatog pratećeg programa izložbe „Portret jednog vremena. Fotografije Feliksa Nadara“ ovog vikenda posetioce Galerije Matice srpske očekuje predavanje prof. dr Vladimira Gvozdena „Feliks Nadar i intelektualna istorija“ (11. oktobar u 19.00 sati) i koncert „Happy Moments Aleksandar Dujin Orchestra“ (12. oktobar u 19.00 sati).

Predavanje će pokušati da objasni kako se Nadarave ideje uklapaju u intelektualnu istoriju ali i u naše današnje predstave čoveka. Nadarovi memoari Kada sam bio fotograf započinju tekstom naslovljenim „Balzak i dageroptipija” i govori o reakcijama na izum fotografije. U Nadarovom prikazu, fotografija je nastala kao skup pitanja koja su osporavala uobičejene predstave, koja su nas pozivala da rekonceptualizujemo odnose između opažanja i pamćenja, života i smrti, prisustva i odsustva. Ljudi su bili „zblanuti”, „paralisani”, zaustavljeni u vremenu, baš kao na fotografiji. Prema Nadaru, pojava fotografije preobražava ljude u neku vrstu fotografa, možda i najvećma u trenutku kada odbijamo da budemo fotografisani. Fotografija proširuje granice mogućeg i odgovara na želju da se materijalno pretvori u nematerijalnost, u nešto što nestaje i nastaje u isti mah.

Koncert „Happy Moments Aleksandar Dujin Orchestra“ nastao je kao rezultat dugogodišnje saradnje pijaniste Aleksandra Dujina, vokalnih solistkinja Nevene Reljin i Vanje Manić Matić, te flautistkinje Milene Jančurić. Izložba koja se bavi francuskom kulturom i umetnošću inspiracija je za ovo nesvakidašnje veče posvećeno frankofonoj muzici osavremenjenoj u vokalnom džez maniru sa uzbudljivim solo deonicama na flauti.

Pored ovog programa, subotom i nedeljom u 13.00 i 17.00 održavaju se kustoska tumačenja izložbe, a tokom oktobra se svake subote od 11.00 do 12.30 sati održavaju i kreativne radionice za decu u okviru ciklusa „Fotografija NaDar“.

Za više informacija možete se obratiti Jeleni Ognjanović na telefon 021 4899 018 ili 069 1103 051.

 

 

 

 

 

Izvor: GALERIJA MATICE SRPSKE

Ostavite odgovor

Top