ПРЕДАВАЊЕ „ФЕЛИКС НАДАР И ИНТЕЛЕКТУАЛНА ИСТОРИЈА“ У ГАЛЕРИЈИ МАТИЦЕ СРПСКЕ

У оквиру богатог пратећег програма изложбе „Портрет једног времена. Фотографије Феликса Надара“ овог викенда посетиоце Галерије Матице српске очекује предавање проф. др Владимира Гвоздена „Феликс Надар и интелектуална историја“ (11. октобар у 19.00 сати) и концерт „Happy Moments Aleksandar Dujin Orchestra“ (12. октобар у 19.00 сати).

Предавање ће покушати да објасни како се Надараве идеје уклапају у интелектуалну историју али и у наше данашње представе човека. Надарови мемоари Када сам био фотограф започињу текстом насловљеним „Балзак и дагероптипија” и говори о реакцијама на изум фотографије. У Надаровом приказу, фотографија је настала као скуп питања која су оспоравала уобичејене представе, која су нас позивала да реконцептуализујемо односе између опажања и памћења, живота и смрти, присуства и одсуства. Људи су били „збланути”, „паралисани”, заустављени у времену, баш као на фотографији. Према Надару, појава фотографије преображава људе у неку врсту фотографа, можда и највећма у тренутку када одбијамо да будемо фотографисани. Фотографија проширује границе могућег и одговара на жељу да се материјално претвори у нематеријалност, у нешто што нестаје и настаје у исти мах.

Концерт „Happy Moments Aleksandar Dujin Orchestra“ настао је као резултат дугогодишње сарадње пијанисте Александра Дујина, вокалних солисткиња Невене Рељин и Вање Манић Матић, те флаутисткиње Милене Јанчурић. Изложба која се бави француском културом и уметношћу инспирација je за ово несвакидашње вече посвећено франкофоној музици oсавремењеној у вокалном џез маниру са узбудљивим соло деоницама на флаути.

Поред овог програма, суботом и недељом у 13.00 и 17.00 одржавају се кустоска тумачења изложбе, а током октобра се сваке суботе од 11.00 до 12.30 сати одржавају и креативне радионице за децу у оквиру циклуса „Фотографија НаДар“.

За више информација можете се обратити Јелени Огњановић на телефон 021 4899 018 или 069 1103 051.

 

 

 

 

 

Извор: ГАЛЕРИЈА МАТИЦЕ СРПСКЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *