Nalazite se ovde
Početna > Kultura > Izložbe > PEŠTANSKI ĐACI: PETAR DOBROVIĆ, ZORA PETROVIĆ, IVAN RADOVIĆ I IVAN TABAKOVIĆ

PEŠTANSKI ĐACI: PETAR DOBROVIĆ, ZORA PETROVIĆ, IVAN RADOVIĆ I IVAN TABAKOVIĆ

Četvrtak, 9. jul 2020, 19 časova:

Peštanski đaci u Parizu

Tematsko predavanje u okviru programa Frankofonija 2020

Autorka izložbe Peštanski đaci: Petar Dobrović, Zora Petrović, Ivan Radović i Ivan Tabaković Marta Đarmati će sa ovom temom ukazati na ulogu dva grada, Budimpešte i Pariza na likovno formiranje i sazrevanje slikara.

Školovanje Petra Dobrovića, Zore Petrović, Ivana Radovića i Ivana Tabakovića na Akademiji lepih umetnosti u Budimpešti dalo im je dobru osnovu za njihov stvaralački razvojni put. Kao i mnogi drugi umetnici, usavršavanje su nastavili u umetničkoj metropoli, Parizu, u koji su se vraćali i kao zreli umetnici. U tom kontekstu, ukazujući na migracije mladih stvaralaca ka Parizu preko obrazovnih institucija Centralne Evrope, predavanje Marte Đarmati u Spomen-zbirci će povezati mađarsku i francusku prestonicu, ističući značaj svake od njih: Budimpešte kao mesta sticanja znanja i veština, i Pariza kao inspiracije i umetničke ambicije. Izlaganje će obuhvatiti događaje vezane za kasnije boravke u Francuskoj, kao i zanimljivosti o značajnim delima koja su inspirisana ili su nastala na ovim putovanjima. Program Frankofonije 2020. u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, kao i prethodnih godina organizovan je sa ciljem kontinuiranog unapređenja francusko-srpskog kulturnog dijaloga, označavajući nastavak saradnje novosadskog muzeja sa frankofonim udruženjima i Francuskim institutom u Srbiji.

O IZLOŽBI:

Izložba Peštanski đaci: Petar Dobrović, Zora Petrović, Ivan Radović i Ivan Tabaković, koja je u neposrednoj vezi sa sadržajem kolekcije, Spomen-zbirka obeležava datum rođenja kolekcionara i darodavca Pavla Beljanskog. Izložba i stručni tekst u pratećem katalogu kao plod istraživačkog rada u arhivama umetničkih fakulteta u Budimpešti (Arhivu i biblioteci Mađarskog fakulteta likovnih umetnosti i Arhivu Umetničkog fakulteta Moholi Nađ u Budimpešti), predstavlja nova otkrića vezana za rani period školovanja četiri umetnika. Postavka, od sedamnaest slika i crteža iz fonda Spomen-zbirke, uz dokumentarne panoe približava posetiocima na koji su način umetnici iz kolekcije Pavla Beljanskog usvojili uticaje klasičnog umetničkog obrazovanja i novih ideja modernog doba. Projekat pruža mogućnost komparativnog sagledavanja ne samo umetničkog sazrevanja četvoro umetnika, nego i povezivanja njihovih dela sa evropskim kontekstom, odgovarajući na teme programskih lukova „Tvrđava mira“ i „Dunavsko more“ Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, aktuelnih u periodu trajanja izložbe. Izložbu je kroz otvaranje i prateći program posebno podržalo Odeljenje za kulturu Ambasade Mađarske, „Kolegijum Hungarikum“.

Manifestacija

LETO NA TRGU GALERIJA 2020.

……………………………………………..

  1. jul – 27. avgust 2020. godine

četvrtkom u 21 čas

……………………………………………..

Deveta manifestacija Leto na Trgu galerija koju tokom letnjih meseci organizuju tri muzejske institucije na Trgu galerija – Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Galerija Matice srpske i Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića. Ovogodišnji ciklus programa ispunjen je koncertima, predavanjima, projekcijama i drugim vidovima prezentovanja kultura različitih zemalja. Svakog četvrtka u 21 sat, uz besplatan ulaz, publika će moći da uživa u vrtovima tri muzeja, a pojedini programi odvijaće se i na samom Trgu galerija. Manifestaciju su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine, kao i Uprava za kulturu grada Novog Sada.

Program:

  • Četvrtak, jul, 21 čas:

Zajednički vrt GMS i SZPB

Kviz Koliko smo „kulturni”?

sa Nikolom Kostićem

Poznati kviz-master iz Novog Sada, Nikola Kostić Li Men, pripremiće specijalna pitanja iz likovne umetnosti, književnosti, istorije, pozorišta i filma kako bi publika proverila svoje znanje iz ovih oblasti. U društvu svoje četvoročlane ekipe imaćete priliku da se igrate, uživate, saznate nešto novo, ali i da osvojite lepe „muzejske” nagrade. Ekipu od četiri člana potrebno je prijaviti na telefon 021 4899 013 do 6. jula.

* Ulaz je slobodan, uz poštovanje fizičke distance i drugih propisanih mera predostrožnosti. Na svim događajima publika je u obavezi da nosi maske, a biće obezbeđeni razmak između stolica i dezinfekciona sredstva.

Izvor: Spomen-zbirka Pavla Beljanskog

Ostavite odgovor

Top