ПЕШТАНСКИ ЂАЦИ: ПЕТАР ДОБРОВИЋ, ЗОРА ПЕТРОВИЋ, ИВАН РАДОВИЋ И ИВАН ТАБАКОВИЋ

Четвртак, 9. јул 2020, 19 часова:

Пештански ђаци у Паризу

Тематско предавање у оквиру програма Франкофонија 2020

Ауторка изложбе Пештански ђаци: Петар Добровић, Зора Петровић, Иван Радовић и Иван Табаковић Марта Ђармати ће са овом темом указати на улогу два града, Будимпеште и Париза на ликовно формирање и сазревање сликара.

Школовање Петра Добровића, Зоре Петровић, Ивана Радовића и Ивана Табаковића на Академији лепих уметности у Будимпешти дало им је добру основу за њихов стваралачки развојни пут. Као и многи други уметници, усавршавање су наставили у уметничкој метрополи, Паризу, у који су се враћали и као зрели уметници. У том контексту, указујући на миграције младих стваралаца ка Паризу преко образовних институција Централне Европе, предавање Марте Ђармати у Спомен-збирци ће повезати мађарску и француску престоницу, истичући значај сваке од њих: Будимпеште као места стицања знања и вештина, и Париза као инспирације и уметничке амбиције. Излагање ће обухватити догађаје везане за касније боравке у Француској, као и занимљивости о значајним делима која су инспирисана или су настала на овим путовањима. Програм Франкофоније 2020. у Спомен-збирци Павла Бељанског, као и претходних година организован је са циљем континуираног унапређења француско-српског културног дијалога, означавајући наставак сарадње новосадског музеја са франкофоним удружењима и Француским институтом у Србији.

О ИЗЛОЖБИ:

Изложба Пештански ђаци: Петар Добровић, Зора Петровић, Иван Радовић и Иван Табаковић, која је у непосредној вези са садржајем колекције, Спомен-збирка обележава датум рођења колекционара и дародавца Павла Бељанског. Изложба и стручни текст у пратећем каталогу као плод истраживачког рада у архивама уметничких факултета у Будимпешти (Архиву и библиотеци Мађарског факултета ликовних уметности и Архиву Уметничког факултета Мохоли Нађ у Будимпешти), представља нова открића везана за рани период школовања четири уметника. Поставка, од седамнаест слика и цртежа из фонда Спомен-збирке, уз документарне паное приближава посетиоцима на који су начин уметници из колекције Павла Бељанског усвојили утицаје класичног уметничког образовања и нових идеја модерног доба. Пројекат пружа могућност компаративног сагледавања не само уметничког сазревања четворо уметника, него и повезивањa њихових дела са европским контекстом, одговарајући на теме програмских лукова „Тврђава мира“ и „Дунавско море“ Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, актуелних у периоду трајања изложбе. Изложбу је кроз отварање и пратећи програм посебно подржало Одељење за културу Амбасаде Мађарске, „Колегијум Хунгарикум“.

Mанифестацијa

ЛЕТО НА ТРГУ ГАЛЕРИЈА 2020.

……………………………………………..

  1. јул – 27. август 2020. године

четвртком у 21 час

……………………………………………..

Девета манифестација Лето на Тргу галерија коју током летњих месеци организују три музејске институције на Тргу галерија – Спомен-збирка Павла Бељанског, Галерија Матице српске и Галерија ликовне уметности поклон збирка Рајка Мамузића. Овогодишњи циклус програма испуњен је концертима, предавањима, пројекцијама и другим видовима презентовања култура различитих земаља. Сваког четвртка у 21 сат, уз бесплатан улаз, публика ће моћи да ужива у вртовима три музеја, а поједини програми одвијаће се и на самом Тргу галерија. Манифестацију су подржали Министарство културе и информисања Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине, као и Управа за културу града Новог Сада.

Програм:

  • Четвртак, јул, 21 час:

Заједнички врт ГМС и СЗПБ

Квиз Колико смо „културни”?

са Николом Костићем

Познати квиз-мастер из Новог Сада, Никола Костић Ли Мен, припремиће специјална питања из ликовне уметности, књижевности, историје, позоришта и филма како би публика проверила своје знање из ових области. У друштву своје четворочлане екипе имаћете прилику да се играте, уживате, сазнате нешто ново, али и да освојите лепе „музејске” награде. Екипу од четири члана потребно је пријавити на телефон 021 4899 013 до 6. јула.

* Улаз је слободан, уз поштовање физичке дистанце и других прописаних мера предострожности. На свим догађајима публика је у обавези да носи маске, а биће обезбеђени размак између столица и дезинфекционa средства.

Извор: Спомен-збирка Павла Бељанског

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *