Nalazite se ovde
Početna > Kultura > PATRIJARH PAVLE: SVETAC KOJEG SMO POZNAVALI – VEČE ĐORĐA RANDELJA

PATRIJARH PAVLE: SVETAC KOJEG SMO POZNAVALI – VEČE ĐORĐA RANDELJA

Dana 15. januara 2020. u 19 sati u divnom prostoru nove knjižare Zenit buks u Njegoševoj 24, održano je autorsko veče publiciste Đorđa Randelja. Težište večeri bila je knjiga „Patrijarh Pavle: svetac kojeg smo poznavali”.

Pored autora, gosti večeri bili su novinarka Mirjana Vladisavljev i Mihail Ramač koji je završio bogosloviju u Vatikanu.

Đorđe Randelj je 1988. kao novinar lista „Dnevnik” otišao na Kosovo i Metohiju gde je proveo tri godine kao dopisnik. Tada je patrijarh Pavle bio vladika raško-prizrenski. Neposredno svedočenje o njegovom životi i radu smešteno je u knjigu koja je nastala pre šest godina za stogodišnjicu patrijarhovog rođenja. Pisana je neposrednim stilom i prijemčiva je za široku čitalačku publiku.

Neizbrisiv trag patrijarhovog duhovnog i svetovnog života treba da nam bude podsetnik koga smo imali uz narod u najtežim vremenima novije srpske istorije, da nam „sačuva ugled i obraz”. Knjiga je do sada imala preko 60 promocija u Srbiji, susednim zemljama, zatim u Beču, a biće predstavljena i u Sentandreji, Budimpešti i Temišvaru. Prevedena je na engleski.

Autorskoj večeri Đorđa Randelja prisustvovale su ugledne ličnosti iz sveta književnosti i novinarstva kao i zainteresovani građani.

Sem o patrijarhu Pavlu, skrećemo pažnju i na druge knjige autora Đorđa Randelja kao što su „Otkriće Biblije” i „Patetična simfonija detinjstva”. Njih je moguće kupiti po pristupačnoj ceni u knjižari Zenit koja je bila domaćin ove večeri, a za publiku koja je propustila ovo veče, biće slično veče i u Sremskoj Kamenici.

 

Tekst i foto: V. Raonić;

Ostavite odgovor

Top