Nalazite se ovde
Početna > Kultura > Izložbe > OTVORENA IZLOŽBA SLIKA AKADEMSKIH SLIKARA – LIKOVNA KOLONIJA ARS AKADEMIJE 2015

OTVORENA IZLOŽBA SLIKA AKADEMSKIH SLIKARA – LIKOVNA KOLONIJA ARS AKADEMIJE 2015

Izložba slika nastalih na likovnoj koloniji Ars akademije 2015. godine  otvorena je 30. januara 2019.  u 18:00 časova, u Klubu Društva novinara Vojvodine. To veče je izložbu posetilo oko 30 ljubitelja umetnosti. Izloženih 14 radova (uglavnom ulja na platnu), akademskih umetnika zainteresovani mogu da vide u galerijskom prostoru Društva novinara Vojvodine do 14.02.2019. u radnom vremenu od 10 do 13 časova.

Radovi: Sretko Divljan, magistar slikarstva, tehnika: ulje na platnu

Radovi: Todor Jovanovski, slikar, tehnika akvarel

Učesnici kolonije (autori izloženih radova) su: Jovica Panić, akademski slikar iz Rume, Mirsad Đurđević, magistar slikarstva iz Podgorice, Sretko Divljan, magistar slikarstva iz Jagodine, Todor Jovanovski, slikar iz Beograda i Radojka Samardžija, akademska slikarka iz Beograda, Sava Mišić, magistar slikarstva iz Niša, Olgica Stefanović, slikarka,  Milijana Lazović, master vajarstva i Željko Savić, master kulturolog, fotograf iz Novog Sada i istoričar umetnosti Slavica Vinčić, takođe iz Novog Sada. Učesnike je birao umetnički savet ARS AKADEMIJE.

Mirsad Đurđević, magistar slikarstva, tehnika: ulje na platnu

Kako saznajemo od predstavnika Ars akademije ova kolonija je realizvovana u Petrovaradinu, u privatnom atelju dr Zdravka Malbaše, 2015. godine, gde je prvi put manji deo publike mogao da vidi umetničke radove.

Željko Savić, predsednik UO Ars akademije je rekao na otvaranju: „Udruženje ljubitelja i majstora umetnosti, veština i teorija umetnosti i nauka ARS AKADEMIJA je strukovno udruženje registrovano od 2004. godine, koje u svoje članstvo okuplja razne akademske profile: slikare, fotografe, grafičare, naučnike i druge. Savić se zahvalio predsedniku UO DNV Petru Kočiću koji je omogućio da se u prostoru DNV promovišu ovi radovi. Naglasio je da Društvo novinara Vojvodine  i Ars akademija sarađuju duži niz godina. Savić je rekao da je akademske umetnike – učesnike kolonije birao umetnički savet Ars akademije na čelu sa istoričarem umetnosti Slavicom Vinčić. Nedostatak materijalnih sredstava je glavni razlog što ovakve kolonije nemaju kontinuitet, zaključio je Savić“.

 

Savić je publici predstavio pesnikinju i novinarku Biljanu Diković, koja je publici pročitala svoje stihove inspirisane radovima sa kolonije, koje sa njenom dozvolom delimo sa našim čitaocima.

Sa otvaranja izložbe slika Biljana Diković i Željko Savić

Sa otvaranja izložbe slika

Sa otvaranja izložbe slika

Druženje sa umetnicima je trajalo do kasno u noć. U nastavku možete pročitati likovni prikaz radova nastalih na likovnoj koloniji je napisala istoričar umetnosti Slavica Vinčić i stihove jedne od pesama Biljane Diković.

 

ČISTA LINIJA LJUBAVI

(slika umetnika Sretka Divljana)

Ne pitam se

ima li Dubinu

i Širinu

taj, boje Trag.

Ima tvrdoglavosti,

onog iskonskog Prkosa

i čiste linije…

Umetnika

Ne Pitaj

šta je Stvorio.

Može se dogoditi

da je

naslikao Ljubav…

 

autor Biljana Diković

29.09. 2015. Petrovaradin


Savo Mišić, magistar slikarstva, tehnika: ulje na platnu

LIKOVNA KOLONIJA ARS AKADEMIJE 2015.

Prošlo je više od godinu dana od kako je završila sa radom Likovna kolonija “Ljubav će pobediti“ – 2015. godine, sećanja na rad njenih učesnika su sveža, a slike iz depoa Ars Akademije opominju da žele pred javnost. Iako zauzet mnogobrojnim obavezama na više strana, ma Željko Savić, predsednik UO ARS akademije, složio je sve potrebne faktore da novosadskoj, varadinskoj i široj srpskoj  javnosti predstavi ono što je desetak autora tokom jeseni 2015. godine stvaralo u, pomalo, egzotičnom okruženju Dunava i kišnog neba, koje tih dana nije prestajalo da lije.

Jelena Dopuđ, Tamara Jovanović, Željko Savić, Biljana Diković, Luka Balj.

Učesnici su bili: Jovica Panić, akademski slikar iz Rume, Mirsad Đurđević, magistar slikarstva iz Podgorice, Sretko Divljan, akademski slikar iz Jagodine, Todor Jovanovski, slikar i Radojka Samardžija, akademska slikarka iz Beograda, Sava Mišić, magistar slikarstva iz Niša, Olgica Stefanović, slikarka,  Milijana Lazović, master vajarstva i Željko Savić, master kulturolog, fotograf iz Novog Sada i istoričar umetnosti Slavica Vinčić, takođe iz Novog Sada. Radna atmosfera je bila više nego odlična, iako su umetnici Dunav posmatrali sa desetak metara razdaljine, kiša je mnogima onemogućavala bliži i inspirativniji kontakt sa rekom. I pored toga, pojedinci su pokušavali da pronađu neke od poznatih kafana raspoređenih duž obale, a neki su u tim pokušajima izgubili orijentaciju i završili na sasvim drugim mestima. Veći deo učesnika Kolonije posetio je obližnji fruškogorski manastir Velika Remeta gde su dostojno ugošćeni od strane igumana Stefana, starešine manastira. Tako je u koloniji Ars akademije RIBNJAK (deo Petrovaradina, na sremskoj strani) nastalo dvadesetak slikarsko, rukopisnih radova, autora različitih poetika i umetničkih senzibiliteta, kojima su Dunav i unutrašnji, lični motivi, – poslužili kao inspiracija. Posebnim smislom za humor, atmosferu je podgrevao najiskusniji od autora, bard srpskog slikarstva i profesor na Fakultetu likovne umetnosti u Banjaluci, višegodišnji dekan Učiteljskog fakulteta u Jagodini, slikar Sretko Divljan. Atmosferu je odličnim kazivanjem stihova, podizala i domaćica Kolonije, novinarka Biljana Diković kao i najmlađi od učesnika, – Sava Mišić, koji je uvek imao spremna duhovita pitanja. Nakon završetka kolonije, održan je zabavno umetnički program nakon koga su svim učesnicima podeljene zahvalnice i suveniri sa znakom ARS Akademije.

Slavica Vinčić,

april 2017, Novi Sad

* Svi radovi su poklonjeni homanitarnom Fondu Ars akademije za porodična prava „Ljubav će pobediti*.

 

Tekst: Tamara Jovanović

Foto: Jelena Malbaški

Izvor: TV Ars Medija

Ostavite odgovor

Top