ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА СЛИКА АКАДЕМСКИХ СЛИКАРА – ЛИКОВНА КОЛОНИЈА АРС АКАДЕМИЈЕ 2015

Изложба слика насталих на ликовној колонији Арс академије 2015. године  отворена је 30. јануара 2019.  у 18:00 часова, у Клубу Друштва новинара Војводине. То вече је изложбу посетило око 30 љубитеља уметности. Изложених 14 радова (углавном уља на платну), академских уметника заинтересовани могу да виде у галеријском простору Друштва новинара Војводине до 14.02.2019. у радном времену од 10 до 13 часова.

Радови: Сретко Дивљан, магистар сликарства, техника: уље на платну

Радови: Тодор Јовановски, сликар, техника акварел

Учесници колоније (аутори изложених радова) су: Јовица Панић, академски сликар из Руме, Мирсад Ђурђевић, магистар сликарства из Подгорице, Сретко Дивљан, магистар сликарства из Јагодине, Тодор Јовановски, сликар из Београда и Радојка Самарџија, академска сликарка из Београда, Сава Мишић, магистар сликарства из Ниша, Олгица Стефановић, сликарка,  Милијана Лазовић, мастер вајарства и Жељко Савић, мастер културолог, фотограф из Новог Сада и историчар уметности Славица Винчић, такође из Новог Сада. Учеснике је бирао уметнички савет АРС АКАДЕМИЈЕ.

Мирсад Ђурђевић, магистар сликарства, техника: уље на платну

Како сазнајемо од представника Арс академије ова колонија је реализвована у Петроварадину, у приватном атељу др Здравка Малбаше, 2015. године, где је први пут мањи део публике могао да види уметничке радове.

Жељко Савић, председник УО Арс академије је рекао на отварању: „Удружење љубитеља и мајстора уметности, вештина и теорија уметности и наука АРС АКАДЕМИЈА је струковно удружење регистровано од 2004. године, које у своје чланство окупља разне академске профиле: сликаре, фотографе, графичаре, научнике и друге. Савић се захвалио председнику УО ДНВ Петру Кочићу који је омогућио да се у простору ДНВ промовишу ови радови. Нагласио је да Друштво новинара Војводине  и Арс академија сарађују дужи низ година. Савић је рекао да је академске уметнике – учеснике колоније бирао уметнички савет Арс академије на челу са историчарем уметности Славицом Винчић. Недостатак материјалних средстава је главни разлог што овакве колоније немају континуитет, закључио је Савић“.

 

Савић је публици представио песникињу и новинарку Биљану Диковић, која је публици прочитала своје стихове инспирисане радовима са колоније, које са њеном дозволом делимо са нашим читаоцима.

Са отварања изложбе слика Биљана Диковић и Жељко Савић

Са отварања изложбе слика

Са отварања изложбе слика

Дружење са уметницима је трајало до касно у ноћ. У наставку можете прочитати ликовни приказ радова насталих на ликовној колонији је написала историчар уметности Славица Винчић и стихове једне од песама Биљане Диковић.

 

ЧИСТА ЛИНИЈА ЉУБАВИ

(слика уметника Сретка Дивљана)

Не питам се

има ли Дубину

и Ширину

тај, боје Траг.

Има тврдоглавости,

оног исконског Пркоса

и чисте линије…

Уметника

Не Питај

шта је Створио.

Може се догодити

да је

насликао Љубав…

 

аутор Биљана Диковић

29.09. 2015. Петроварадин


Саво Мишић, магистар сликарства, техника: уље на платну

ЛИКОВНА КОЛОНИЈА АРС АКАДЕМИЈЕ 2015.

Прошло је више од годину дана од како је завршила са радом Ликовна колонија “Љубав ће победити“ – 2015. године, сећања на рад њених учесника су свежа, а слике из депоа Арс Академије опомињу да желе пред јавност. Иако заузет многобројним обавезама на више страна, ма Жељко Савић, председник УО АРС академије, сложио је све потребне факторе да новосадској, варадинској и широј српској  јавности представи оно што је десетак аутора током јесени 2015. године стварало у, помало, егзотичном окружењу Дунава и кишног неба, које тих дана није престајало да лије.

Јелена Допуђ, Тамара Јовановић, Жељко Савић, Биљана Диковић, Лука Баљ.

Учесници су били: Јовица Панић, академски сликар из Руме, Мирсад Ђурђевић, магистар сликарства из Подгорице, Сретко Дивљан, академски сликар из Јагодине, Тодор Јовановски, сликар и Радојка Самарџија, академска сликарка из Београда, Сава Мишић, магистар сликарства из Ниша, Олгица Стефановић, сликарка,  Милијана Лазовић, мастер вајарства и Жељко Савић, мастер културолог, фотограф из Новог Сада и историчар уметности Славица Винчић, такође из Новог Сада. Радна атмосфера је била више него одлична, иако су уметници Дунав посматрали са десетак метара раздаљине, киша је многима онемогућавала ближи и инспиративнији контакт са реком. И поред тога, појединци су покушавали да пронађу неке од познатих кафана распоређених дуж обале, а неки су у тим покушајима изгубили оријентацију и завршили на сасвим другим местима. Већи део учесника Колоније посетио је оближњи фрушкогорски манастир Велика Ремета где су достојно угошћени од стране игумана Стефана, старешине манастира. Тако је у колонији Арс академије РИБЊАК (део Петроварадина, на сремској страни) настало двадесетак сликарско, рукописних радова, аутора различитих поетика и уметничких сензибилитета, којима су Дунав и унутрашњи, лични мотиви, – послужили као инспирација. Посебним смислом за хумор, атмосферу је подгревао најискуснији од аутора, бард српског сликарства и професор на Факултету ликовне уметности у Бањалуци, вишегодишњи декан Учитељског факултета у Јагодини, сликар Сретко Дивљан. Атмосферу је одличним казивањем стихова, подизала и домаћица Колоније, новинарка Биљана Диковић као и најмлађи од учесника, – Сава Мишић, који је увек имао спремна духовита питања. Након завршетка колоније, одржан је забавно уметнички програм након кога су свим учесницима подељене захвалнице и сувенири са знаком АРС Академије.

Славица Винчић,

април 2017, Нови Сад

* Сви радови су поклоњени хоманитарном Фонду Арс академије за породична права „Љубав ће победити*.

 

Текст: Тамара Јовановић

Фото: Јелена Малбашки

Извор: ТВ Арс Медија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.