ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ ,,МЛАДИ БИРАЈУ“

У петак, 1. фебруара 2019. године у 20.00 сати у Галерији Матице српске, Трг галерија 1, биће отворена изложбa Млади бирају. На отварању изложбе говориће др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, Вукашин Гроздановић, координатор ОПЕНС 2019 и др Никола Крстовић, професор на Филозофском факултету у Београду.

Град Нови Сад је 2019. године Омладинска престоница Европе. Поводом тога Галерија Матице српске, као музеј који искрено верује у допринос установа културе образовању младих и свом отварању ка њима, реализује јединствену изложбу Млади бирају – изложбу уметничких дела Галерије Матице српске према избору новосадских средњошколаца. Изложба ће симболично бити отворена 1. фебруара на Дан града Новог Сада како бисмо посебно обележили овај дан и годину када су млади у фокусу нашег града.

Захваљујући подршци Фондације „Нови Сад 2021”, ОПЕНС 2019 и Војвођанске банке – ОТП групе, преко двадесет средњошколаца из Новог Сада се кроз пројекат Мала школа музеологије упознало са различитим областима музејског рада. На радионицама са кустосима, конзерваторима, музејским едукаторима и менаџерима у култури сазнали су како ради музеј и које све могућности пружа. Након неколико месеци, средњошколци су добили прилику да самостално осмисле своју изложбу. Они су истраживали колекцију Галерије Матице српске, кроз дружење расправљали о различитим интересовањима младих и као резултат креирали изложбу Млади бирају, од њене идеје до реализације. Кроз три теме: Времеплов друштва, Почетак краја и А ко сам ја? на другачији начин су представили уметничка дела која се чувају у Галерији и сагледали културно наслеђе Србије из своје перспективе.

Галерија Матице српске је овим пројектом и изложбом желела да подстакне младе људе и омогући им да самостално искажу своје идеје и ставове, дају другачији поглед на српску уметност и трудом дођу до резултата – изложбе којом ће се поносити.

Мото Новог Сада као Омладинске престонице Европе који гласи Желимо да обојимо наш град и отворимо врата младима ка остварењу њихових снова, истовремено исказује и наше тежње да заједно стварамо лепши и бољи Нови Сад.

Током трајања изложбе омладински клуб ОПЕНС ће у саставу изложбе имати тзв. ОПЕНС зону, где ће сви посетиоци изложбе моћи да се упознају са идејом и програмима Новог Сада као Омладинске престонице Европе.

Млади кустоси изложбе су ученици гимназија „Исидора Секулић” и „Јован Јовановић Змај”, средње школе за дизајн „Богдан Шупут” и средње економске школе „Светозар Милетић”: Милош Броћета, Максим Војводић, Аријана Давидовић, Лола Костић, Марија Мургашки, Теодора Никодијевић, Ивана Николић, Софија Петровић, Андреа Пољак, Милица Стевановић и Аница Черевицки.

Изложба ће бити отворена до 24. марта 2019. године.

Реализацију пројекта и изложбе подржали су Фондација „Нови Сад 2021”, ОПЕНС 2019 и Војвођанска банка – ОТП група.

Медијски покровитељи: Maxim&Co, Soho Advertising Solutions, Color Press Group и Coca-Cola.

За све додатне информације можете се обратити Јелени Огњановић на 069 1103 051 и  021 4899 018 или Мирослави Жарков на 060 3933 422 и 021 4899 014.

 

Извор: Галерија Матице српске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.