Nalazite se ovde
Početna > Kultura > Izložbe > OTVORENA IZLOŽBA LJUBICA SOKIĆ I BOGDAN ŠUPUT – PRIČA O DVOJE UMETNIKA

OTVORENA IZLOŽBA LJUBICA SOKIĆ I BOGDAN ŠUPUT – PRIČA O DVOJE UMETNIKA

U Spomen-zbirci Pavle Beljanski u Novom Sadu, 11. aprila 2019, otvorena je izložba pod nazivom Priča o dvoje umetnika – Ljubica Cuca Sokić i Bogdan Šuput a povodom 105 godina od rođenja ovo dvoje umetnika. Izložba je nastala kao nastavak i unapređenje saradnje sa srednjom Školom za dizajn „Bogdan Šuput֊”, realizovanom tako da su uz dela pomenuta dva umetnika, izloženi i učenički radovi inspirisani pričim o dvoje umetnika i njihovim stvaralaštvom.

„Večeras ćete imati priliku da vidite dela iz naših fondova Ljubice Cuce Sokić i Bogdana Šuputa ali i jednu posebnu postavku koju su uradili učenici svih razreda Škole za dizajn ‘Bogdan Šuput֊’”, rekla je upravnica Spomen-zbirke Pavle Beljanski mr Milana Kvas, dodajući da će radovi učenika, urađeni u raznim tehnikama – nekim tehnikama savladanim i po prvi put, pokazati kako „mladi čitaju umetnost na kreativan način, ali i sa željom da učenici osete muzejski prostor kao svoje prirodno okruženje, ali i da pokažu svoje kreativne potencijale”.

Autorka izložbe, kustos Marta Đarmati rekla je da je „projekat zamišljen da predstavi prijateljstvo Ljubice Cuce Sokić i Bogdana Šuputa, koji su od svojih školskih dana bili vrlo bliski prijatelji, krenuli stvaralački u jednom zajedničkom pravcu, ali je to prijateljstvo prekinuto 1942. jer je Bogdan Šuput nastradao u novosadskoj raciji”. Autorka izložbe dodala je da među većinskim crtežima i grafikama umetnika, u fondu čuvaju „dve slike Bogdana Šuputa koje je Ljubica Sokić poklonila Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, upravo zato što je Pavle Beljanski oduvek želeo da u svojoj kolekciji ima dela Bogdana Šuputa, što nije uspeo do kraja da ostvari”.

Đura Radišić, direktor Škole za dizajn „Bogdan Šuput֊”, otvorio je izložbu naglasivši da je od januara ovo već druga saradnja škole i Spomen-zbirke. „Zajedno smo postigli više ciljeva: na jedan aktivan način podstičemo učenike da stiču svest o značaju kulturnog nasleđa, u neposrednoj komunikaciji sa kulturom, a profesori i kustosi su ostvarili nov kvalitet u interresornoj saradnji. Sve pomenuto je na opštu radost svih učesnika, publike i šire zajednice.”

Zbog nedostatka prostora, izloženi su samo radovi učenika smera likovni tehničar i dizajn ambalaže a od 3. maja će biti drugi deo koji su spremili učenici i njihovi profesori sa ostalih smerova.

Među dokumentarnim stvarima izloženi su logorska pločica i članska karta ULUS-a Bogdana Šuputa kao i šešir Ljubice Sokić. Učenički radovi su crteži, slike, litografije, vitraži, kameni mozaici, reljefi u gipsu i na kartonu, ali ono što je posetioce oduševilo, to su dve organske slike od živog materijala, svežeg bilja i cveća a po uzoru na pejzaž Ljubice Sokić.

Ova izložba će biti dostupna publici i tokom trajanja manifestacija Muzeji za deset i Petnaeste evropske noći muzeja, a sve u okvire programa podrške mladima – Omladinska prestonica Evrope Novi Sad 2019.

Tekst i fotografije: V. Raonić

Izvor: TV Ars Medija

Ostavite odgovor

Top