Nalazite se ovde
Početna > Kultura > Izložbe > OTVARANJE IZLOŽBE „INOVATIVNI FINSKI DIZAJN“

OTVARANJE IZLOŽBE „INOVATIVNI FINSKI DIZAJN“

Sutra, 17. septembra u 13 časova, u kulturnoj stanici Eđšeg (Antona Čehova 4) biće otvorena izložba „Inovativni finski dizajn“. Izložbu će svečano otvoriti ambasador Republike Finske Kimo Lahdevirta.

Vreme za uzimanje izjava biće nakon svečanog otvaranja. Planirane izjave za medije su:
Kimo Lahdevirta, ambasador Republike Finske
Vuk Radulović, ispred „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“

Velika izložba „Inovativni finski dizajn“ stiže u okviru ovogodišnjeg „Kaleidoskopa kulture“ i obeležava predsedavanje Finske Evropskom unijom, a realizuje se u saradnji Finske ambasade i projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

Izložba se bavi pitanjima kako dizajn nalazi primenu u komunikacionim tehnologijama, brodogradnji, zdravstvenoj zaštiti, industriji nameštaja i mnogim drugim oblastima? Na koji način nove tehnologije uslovljavaju dizajn? Za Fince dizajn predstavlja način rešavanja problema, način da se primene nove tehnike i tehnologije po kojima su karakteristični i priliku za razvoj usluga i novih poslovnih mogućnosti. Poznato je da je Finska u prvih deset zemalja sveta u pogledu patentiranih izuma po glavi stanovnika usled činjenice da je uvek vrlo rado prihvatala nove tehnologije, a onda ih dalje sama razvijala.

Autor izložbe je Jarno Peltonen, nekadašnji direktor Muzeja dizajna u Helsinkiju koji je ovim putem želeo da ukaže na značaj dizajna za Fince.

Izložba čini deo programa Nedelja finske kulture koju prate raznovrsni programi, poput radionica za decu i književne večeri, što je jedinstvena prilika da se bliže upoznamo ne samo sa dizajnom, već i kulturom i načinom života Finske.

„Kaleidoskop kulture“ je programski luk iza kog stoji „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ koji po drugi put, na više od 80 lokacija, od 24. avgusta do 30. septembra, kroz kulturu zajedništva pretvara Novi Sad u „grad scenu“. Deo „Kaleidoskopa kulture“ su Festival uličnih svirača – Gradić fest, Piano city Novi Sad, Festival kamerne muzike i mnogi drugi.

Sve informacije možete pronaći na linku: http://kaleidoskop.novisad2021.rs/

 

 

 

 

Izvor: NOVI SAD 2021

Ostavite odgovor

Top