ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ „ИНОВАТИВНИ ФИНСКИ ДИЗАЈН“

Сутра, 17. септембра у 13 часова, у културној станици Еђшег (Антона Чехова 4) биће отворена изложба „Иновативни фински дизајн“. Изложбу ће свечано отворити амбасадор Републике Финске Кимо Лахдевирта.

Време за узимање изјава биће након свечаног отварања. Планиране изјаве за медије су:
Кимо Лахдевирта, амбасадор Републике Финске
Вук Радуловић, испред „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“

Велика изложба „Иновативни фински дизајн“ стиже у оквиру овогодишњег „Калеидоскопа културе“ и обележава председавање Финске Европском унијом, а реализује се у сарадњи Финске амбасаде и пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

Изложба се бави питањима како дизајн налази примену у комуникационим технологијама, бродоградњи, здравственој заштити, индустрији намештаја и многим другим областима? На који начин нове технологије условљавају дизајн? За Финце дизајн представља начин решавања проблема, начин да се примене нове технике и технологије по којима су карактеристични и прилику за развој услуга и нових пословних могућности. Познато је да је Финска у првих десет земаља света у погледу патентираних изума по глави становника услед чињенице да је увек врло радо прихватала нове технологије, а онда их даље сама развијала.

Аутор изложбе је Јарно Пелтонен, некадашњи директор Музеја дизајна у Хелсинкију који је овим путем желео да укаже на значај дизајна за Финце.

Изложба чини део програма Недеља финске културе коју прате разноврсни програми, попут радионица за децу и књижевне вечери, што је јединствена прилика да се ближе упознамо не само са дизајном, већ и културом и начином живота Финске.

„Калеидоскоп културе“ је програмски лук иза ког стоји „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ који по други пут, на више од 80 локација, од 24. августа до 30. септембра, кроз културу заједништва претвара Нови Сад у „град сцену“. Део „Калеидоскопа културе“ су Фестивал уличних свирача – Градић фест, Пиано цитy Нови Сад, Фестивал камерне музике и многи други.

Све информације можете пронаћи на линку: http://kaleidoskop.novisad2021.rs/

 

 

 

 

Извор: НОВИ САД 2021

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *