Nalazite se ovde
Početna > Ekologija > ODRŽANA IZLOŽBA ,,U CARSTVU GLJIVA“ U BOTANIČKOJ BAŠTI JEVREMOVAC

ODRŽANA IZLOŽBA ,,U CARSTVU GLJIVA“ U BOTANIČKOJ BAŠTI JEVREMOVAC

Manifestacija ,,U carstvu gljiva“ održana je 7. oktobra 2018. u Institutu za botaniku i Botaničkoj bašti ,,Jevremovac“.

Posetioci manifestacije su u toku izložbe mogli da se upoznaju sa jestivim i otrovnim dvojnicima, kako da ih prepoznaju i razlikuju, da saznaju nešto više o plesnima i mikrogljivama, koja je njihova komercijalna upotreba i njihov značaj u industriji, kao i da od vrsnih poznavalaca dobiju odgovore iz prve ruke na pitanja koje to gljive mogu da se koriste u lečenju i koja su njihova lekovita svojstva, koja je zapravo razlika u terminima gljiva i pečurka, i mnogo toga zanimljivog. Nekim posetiocima je konačno razrešena dilema o gljivama, i gde one spadaju kao organizmi, i koje su baš zbog svojih specifičnih karakteristika izdvojene od biljaka i životinjama 1969. u zasebno carstvo.

Pored jestivih, otrovnih, lekovitih, komercijalnih i mikrogljiva, jedna od glavnih atrakcija same manifestacije bila je i izložena gljiva „zvezdača“, koja je pronađena na Adi Ciganliji, a koja važi za retku i zaštićenu vrstu. Takođe, bilo je predstavljeno i nekoliko zanimljivih i retkih vrsta koje su prvi put za nauku otkrivene u Srbiju, dok je najveće interesovanje izazvalo predstavljanje veoma retkog tartufa koji raste u pukotinama stena. Otkriven je u Nacionalnom parku ,,Tara“ 2016. godine i dobio nadimak ,,stenoljub“.


Kroz carstvo gljiva posetioce su vodili mikolozi i iskusni zaljubljenici i poznavaoci gljiva Mikološko društvo Srbije , Biološki fakultet, Institut za biološka istraživanja ,,Siniša Stanković“, Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu i Prirodnjački muzej.


Tokom dana bila su priređena 3 veoma zanimljiva predavanja o gljivama. Prvo predavanje održala je dr Jovana Vunduk pod nazivom ,,Halucinogene gljive“ sa osvrtom na njihova specifična dejstva zbog kojih se od davnina koriste u ritualne svrhe kao i i kontroverzama koje prate njihovu upotrebu. Drugo predavanje čija je tema ,,Gljive kao hrana i kao lek“ održala je dr Jovana Petrović, dok je treće predavanje pod nazivom ,,Kako zaštititi kulturnu baštinu u carstvu gljiva-borba sa vetrenjačama“ od strane dr Nikole Unkovića i dr Željka Sankovića izazvalo veliko interesovanje jer je dosta posetilaca po prvi put bilo upoznato sa tom temom da su gljive jedan od glavnih uzroka propadanja objekata i predmeta kulturne baštine, kao i koje su adekvtne mere zaštite od njihovog pogubnog delovanja.


U toku manifestacije bio je predstavljen i veći brojnih naučnih radova koji su objavljeni u zemlji i inostranstvu.
Veliku pažnju na samoj manifesaciji privukla je i dizajnerka Dragana Stanković sa Beogradske politehnike, koja je predstavila svoj završni rad ,,Eko dizajn“ izloživši jedinstvene odevne predmete od recikliranih sirovina i uzgajanog prirodnog materijala nastalog uz pomoć simbioze bakterija i kvasaca.
Organizator manifestacije je Mikološko društvo Srbije u saradnji sa Botaničkom baštom ,,Jevremovac“, a podržana je od strane Ministarstva zažtite životne sredine Republike Srbije.

 

 

Foto i tekst: Tamara Jovanović

Izvor: TV Ars Medija

Ostavite odgovor

Top