ОДРЖАНА ИЗЛОЖБА ,,У ЦАРСТВУ ГЉИВА“ У БОТАНИЧКОЈ БАШТИ ЈЕВРЕМОВАЦ

Манифестација ,,У царству гљива“ одржана је 7. октобра 2018. у Институту за ботанику и Ботаничкој башти ,,Јевремовац“.

Посетиоци манифестације су у току изложбе могли да се упознају са јестивим и отровним двојницима, како да их препознају и разликују, да сазнају нешто више о плеснима и микрогљивама, која је њихова комерцијална употреба и њихов значај у индустрији, као и да од врсних познавалаца добију одговоре из прве руке на питања које то гљиве могу да се користе у лечењу и која су њихова лековита својства, која је заправо разлика у терминима гљива и печурка, и много тога занимљивог. Неким посетиоцима је коначно разрешена дилема о гљивама, и где оне спадају као организми, и које су баш због својих специфичних карактеристика издвојене од биљака и животињама 1969. у засебно царство.

Поред јестивих, отровних, лековитих, комерцијалних и микрогљива, једна од главних атракција саме манифестације била је и изложена гљива „звездача“, која је пронађена на Ади Циганлији, а која важи за ретку и заштићену врсту. Такође, било је представљено и неколико занимљивих и ретких врста које су први пут за науку откривене у Србију, док је највеће интересовање изазвало представљање веома ретког тартуфа који расте у пукотинама стена. Откривен је у Националном парку ,,Тара“ 2016. године и добио надимак ,,стенољуб“.


Кроз царство гљива посетиоце су водили миколози и искусни заљубљеници и познаваоци гљива Миколошко друштво Србије , Биолошки факултет, Институт за биолошка истраживања ,,Синиша Станковић“, Пољопривредни факултет Универзитета у Београду и Природњачки музеј.


Током дана била су приређена 3 веома занимљива предавања о гљивама. Прво предавање одржала је др Јована Вундук под називом ,,Халуциногене гљиве“ са освртом на њихова специфична дејства због којих се од давнина користе у ритуалне сврхе као и и контроверзама које прате њихову употребу. Друго предавање чија је тема ,,Гљиве као храна и као лек“ одржала је др Јована Петровић, док је треће предавање под називом ,,Како заштитити културну баштину у царству гљива-борба са ветрењачама“ од стране др Николе Унковића и др Жељка Санковића изазвало велико интересовање јер је доста посетилаца по први пут било упознато са том темом да су гљиве један од главних узрока пропадања објеката и предмета културне баштине, као и које су адеквтне мере заштите од њиховог погубног деловања.


У току манифестације био је представљен и већи бројних научних радова који су објављени у земљи и иностранству.
Велику пажњу на самој манифесацији привукла је и дизајнерка Драгана Станковић са Београдске политехнике, која је представила свој завршни рад ,,Еко дизајн“ изложивши јединствене одевне предмете од рециклираних сировина и узгајаног природног материјала насталог уз помоћ симбиозе бактерија и квасаца.
Организатор манифестације је Миколошко друштво Србије у сарадњи са Ботаничком баштом ,,Јевремовац“, а подржана је од стране Министарства зажтите животне средине Републике Србије.

 

 

Фото и текст: Тамара Јовановић

Извор: ТВ Арс Медија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *