ФЕСТИВАЛ ФИЛМА О ЖИВОТИЊАМА ,,ЛАЈКА“

Еколошки и биоетички фестивал за ослобођење животиња

Удружење “Слобода за животиње” и Дом омладине Београда од 9. до 11. октобра организују први Фестивал филма о животињама ЛАЈКА. Програм, који ће обухватити пројекције филмова и разговоре, биће одржан у Клубу Дома омладине, а улаз је слободан.

ПРОГРАМ:

Уторак 9. октобар/ Експлоатација животиња у индустрији забаве

17:00 ПАНЕЛ Морални статус животиња у уметности и култури

Александар С. Јанковић (Београд, СР), Јосип Гућ (Сплит, ХР), Власта Сикимић (Београд, СР)

19:00 ФИЛМ

Окја, 2017

20:30- 21:00 IANIMAL – Приказ фарме из перспективе животиње у 360 степени, коришћењем технике вирутелне реалности и аутентичних снимака.

21:00 ПРЕДАВАЊЕ Приказ животиња у мултимодалним жанровима/на филму

Бранислава Вичар (Марибор, СЛ), Марјетка Голеж Каучич (Љубљана, СЛ)

 

Среда 10. октобар/ Екологија и вегански стил живота

15:00 ПАНЕЛ: АКТИВИСТИЧКА КУХИЊА- ВЕГАНСКИ СТИЛ ЖИВОТА И ИСХРАНЕ
Андреа Ћакић (Загреб, ХР), Даница Миљковић (Београд, СР)

19:00 Српска премијера филма “Невидљиве” р. Андреа Ћакић

20:30- 21:00 IANIMAL – Приказ фарме из перспективе животиње у 360 степени, коришћењем технике вирутелне реалности и аутентичних снимака.

21:00 ПРЕДАВАЊЕ др Вил Татл (САД), уводничар Фил Никозисис

 

Четвртак 11. октобар/ Насиље над животињама и облици активизма

17:00 ПАНЕЛ: АКТИВИЗАМ У СРБИЈИ, како све можемо помоћи животињама у Србији?

Тамара Јевтовић, Снежана Миловановић, Јелена Стевановић, представници удружења Слобода за животиње (Београд, Србија), Александар Гаврић, председник удружења  Animal Rescue Belgrade (Београд, Србија)

19:00 ФИЛМ Доминион, 2018

20:30- 21:00 IANIMAL – Приказ фарме из перспективе животиње у 360 степени, коришћењем технике вирутелне реалности и аутентичних снимака.

21:00 ПРЕДАВАЊЕ: Млеко, лажи, насиље (Dear Dairy: Milk, lies and violence), Тобијас Лине (Лунд, Шведска)

***************************************************

Фестивал је осмишљен са јасним циљем промовисања права животиња, али и едукације публике – како о насиљу над животињама, тако и о стратегијама активизма и борбе против тог насиља.

На фестивалу ће говорити професори, предавачи, активисти и едукатори из Америке: др Вил Татл Will Tuttle), који је светски познат по бестселеру “Исхрана за мир у свету” (“The World Peace Diet”), Тобијас Лине (Tobias Linne), активиста и професор критичке анималистике на Универзитету Лунд у Шведској, као и активисти и професори из Словеније, Хрватске, Грчке и Србије.

Први дан фестивала, 9. октобар, биће посвећен теми експлоатације животиња у индустрији забаве. Публика ће имати прилику да се информише о темама које се тичу моралног статуса животиња, репрезентације животиња на филму и медијима, препознавања животиња у култури и отвориће питања искоришћавања животиња у сврху забаве и уметности. Животињске жртве су свеприсутне, па се више и не питамо да ли је морално исправно повредити, или чак убити животињу зарад уметности или забаве. О томе ће говорити др Александар С. Јанковић, професор на Факултету драмских уметности; Јосип Гућ, асистент Центра за интегративну биоетику у Сплиту и Власта Сикимић из Института за филозофију, Филозофског факултета у Београду. Након разговора, приказаћемо филм “Окја”, један од најпознатијих играних филмова који се баве темом искоришћавања животиња, као и настојања људи да их ослободе. У наставку програма уследиће предавање о приказивању животиња на филму, а на ову тему говориће активисткиње из Словеније: Бранислава Вичар, са Филозофског факултета у Марибору и Марјетка Каучич Голеж, истраживачица и научна саветница Института за етномузикологију у Љубљани.

Други дан фестивала биће посвећен теми активистичке кухиње и веганског стила живота и исхране. На ову тему говориће прехрамбена технолошкиња Даница Миљковић, као и Андреа Ћакић, редитељка првог веганског филма у региону “Невидљиве”, који ће бити приказан премијерно у Србији након разговора. Наш гост др Вил Татл, едукатор и аутор бестселера “Исхрана за мир у свету”, одржаће предавање у којем ће се дотаћи питања како исхраном утичемо на нашу околину, али других важних тема, попут начина на који исхрана може позитивно да утиче на индивидуалну трансформацију (извор: http://www.worldpeacediet.com). Његова књига је на Амазону брзо дошла на прво место, а бави се, између осталог, невидљивим културним предрасудама које утичу на наше прехрамбене навике, као и везу исхране са ширим аспектима људског деловања – пре свега екологију и заштиту животне средине. Уводничар на овом предавању ће бити активиста и едукатор из грчке Фил Никозисис (Phil Nicozisis).

Трећи дан фестивала, 11. октобар, посвећен је насиљу над животињама. Тема првог панела су перспективе активизма за права животиња у Србији са учесницима из организација „Слобода за животиње“ и „Animal Rescue Serbia“. Снежана Миловановић, Александар Гаврић, Тамара Јевтовић, Јелена Стевановић ће говорити о перспективама активизма за права животиња у Србији, као и о злоупотреби животиња зарад крзна и Закон о добробити животиња, који је код нас изгласан и ступа на снагу у јануару 2019. године.
Публика ће имати прилику да погледа остварење “Господарење” („Dominion”, r: Chris Delforce), најважнији филм из 2018. године са темом насиља над животињама, посебно у контексту месне, млечне и модне индустрије. Након пројекције уследиће и предавање професора и активисте из Шведске, Тобијаса Линеа, на тему насиља над животињама у млечној индустрији.

Фестивал је у потпуности непрофитан, осмишљен као колективни активизам и учешће свих: како предавача тако и публике, а улаз на све садржаје је слободан и бесплатан. “Лајка” фестивал филма о животињама настоји да омогући потпуно отворену и свима доступну платформу за ширење веганске поруке, знања и значајних информација о поспешивању живота и здравља животиња, људи али и еко-система читаве планете.

Удружење за заштиту и права животиња Слобода за животиње постоји преко 15 година и једно је од најстаријих у овој области. Залаже се за потпуни престанак свих облика експлоатације, насиља и убијања свих животиња.

 

Извор: Удружење Слобода за животиње

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *