Nalazite se ovde
Početna > Kultura > Izložbe > LOTREKOVA INSPIRACIJA I LOTREK KAO INSPIRACIJA

LOTREKOVA INSPIRACIJA I LOTREK KAO INSPIRACIJA

Kako je strip inspirisan kontroverznim francuskim umetnikom? Zašto je Lotrek važan za afirmaciju plakata? Koliko je, svojom revolucijom u umetnosti, doprineo modernim umetničkim pravcima? Šta bi modernaumetnost bila bez Lotreka?

Na tu temu strip crtač, Gradimir Smuđa, zajedno sa publikom diskutovaće danas, 18. jula, u kulturnoj stanici Svilara, od 20.21 čas. Novosađanin Gradimir Smuđa, dobitnik specijalnog priznanja za doprinos srpskom stripu, objavio je četiri stripalbuma inspirisan Lotrekom. Priče o Lotreku „Kuća (bordel) muza“, prvi put su izašle 2004. godine, a svojevremeno su krasile stranice „Politikinog zabavnika“. Izložbu Lotrekovih radova u kulturnoj stanici Svilara do sada je posetilo oko 3.000 ljudi, a svi koji nisu, do subote 20. jula imaće prilike da vide njegova dela.

Noćni život Monmartra – kabarei, barovi, bordeli, svetlost pozornice, ples i muzika raskošnih zabava i nastupana prelazu vekova – to je bila svakodnevnica Anrija de Tuluza Lotreka, pa i njegova inspiracija. Svojim plakatima, crtežima, slikama i grafikama, ovekovečio je zvezde pariskih „prostora zabave“ potpuno novimlikovnim izrazom, kojim je oduševio, ali i šokirao javnost. Ko su bile Lotrekove zvezde? Kom društvenom miljeu su one pripadale? Kako ih je umetnik sačuvao odžaborava?Tim pitanjima bavi se treće i poslednje stručno vođenje kroz Lotrekovu izložbu „Lotrekove zvezde“ za koje će biti zadužena istoričarka umetnosti, Ivana Rastović, 20. jula sa početkom u 20 sati i 21 minut u novosadskoj Svilari.

 

 

 

 

 

Izvor i foto.: NOVI SAD 2021

Ostavite odgovor

Top