ЛОТРЕКОВА ИНСПИРАЦИЈА И ЛОТРЕК КАО ИНСПИРАЦИЈА

Како је стрип инспирисан контроверзним француским уметником? Зашто је Лотрек важан за афирмацију плаката? Колико је, својом револуцијом у уметности, допринео модерним уметничким правцима? Шта би модернауметност била без Лотрека?

На ту тему стрип цртач, Градимир Смуђа, заједно са публиком дискутоваће данас, 18. јула, у културној станици Свилара, од 20.21 час. Новосађанин Градимир Смуђа, добитник специјалног признања за допринос српском стрипу, објавио је четири стрипалбума инспирисан Лотреком. Приче о Лотреку „Кућа (бордел) муза“, први пут су изашле 2004. године, а својевремено су красиле странице „Политикиног забавника“. Изложбу Лотрекових радова у културној станици Свилара до сада је посетило око 3.000 људи, а сви који нису, до суботе 20. јула имаће прилике да виде његова дела.

Ноћни живот Монмартра – кабареи, барови, бордели, светлост позорнице, плес и музика раскошних забава и наступана прелазу векова – то је била свакодневница Анрија де Тулуза Лотрека, па и његова инспирација. Својим плакатима, цртежима, сликама и графикама, овековечио је звезде париских „простора забаве“ потпуно новимликовним изразом, којим је одушевио, али и шокирао јавност. Ко су биле Лотрекове звезде? Ком друштвеном миљеу су оне припадале? Како их је уметник сачувао оџаборава?Тим питањима бави се треће и последње стручно вођење кроз Лотрекову изложбу „Лотрекове звезде“ за које ће бити задужена историчарка уметности, Ивана Растовић, 20. јула са почетком у 20 сати и 21 минут у новосадској Свилари.

 

 

 

 

 

Извор и фото.: НОВИ САД 2021

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *