Nalazite se ovde
Početna > Kultura > „LAZAR“ MONODRAMA O LAZARU DUNĐERSKOM

„LAZAR“ MONODRAMA O LAZARU DUNĐERSKOM

“Lazar”
monodrama o Lazaru Dunđerskom

Igra: Miodrag Petrović, Prvak drame SNP
Režija I scenografija: Ljuboslav Majera
Kostim: Tijana Sićević
Tekst: Zoran Subotički
Produkcija: Marcons, Novi Sad

Lazar Dunđerski je bio jedan od najtalentovanijih poslovnih ljudi druge polovine XIX I početka XX veka u ovim našim krajevima. Sa velikim uspehom bavio se poljoprivredom, industrijom, bankarstvom, trgovinom, a posebno se isticao kao dobrotvor I zadužbinar.


Kao najbogatiji I najuticajniji Srbin u Austrougraskoj monarhiji, bio je velika uzdanica srpskom nacionu, uvek u “prvoj liniji fronta” kada je trebalo nekome pomoći, u nečemu dati doprinos, a važnom za opstanak Srba u Carevini. Sama činjenica da je izgradio zdanje Srpskog narodnog pozorišta diže ga na pijedestal jednog od najvećih ktitora srpske kulture stare Vojvodine.
Predstava “Lazar” govori o njegovom shvatanju života, njegovim odnosima sa bližnjima, pre svega sa ćerkom Lenkom Dunđerski, te njegovim prijateljem Lazom Kostićem, kao I drugim onovremenim javnim ličnostima… Lazar Dunđerski, kako ga vide autori ovog projekta, bio je vrlo složena i misaona ličnost.
Iako u samoj predstavi ima dosta faktografskih momenata ona je daleko od pukog “plakatskog” prikazivanja života jednog moćnika. Reditelj predstave, Ljuboslav Majera , u njemu svojstvenom maniru „poetike jednostavnosti“, nenametljive stilizacije, režije kao filigranskog tkanja u kojem je centralna figura glumac i njegovo glumačko umeće, a ne scenski, tehnički efekti, pred publiku izvodi Lazara Dunđerskog kao čoveka izraženih plemenitih osobina, običnih, ljudskih, odveć ljudskih…
U ulozi Lazara Dunđerskog je Miodrag Petrović, prvak drame Srpskog narodnog pozorišta, a režiju i scenografiju radio je Ljuboslav Majera. Tekst drame potpisuje Zoran Subotički.

 

Izvor: Leadernet Serbia

Ostavite odgovor

Top