„ЛАЗАР“ МОНОДРАМА О ЛАЗАРУ ДУНЂЕРСКОМ

“Лазар”
монодрама о Лазару Дунђерском

Игра: Миодраг Петровић, Првак драме СНП
Режија И сценографија: Љубослав Мајера
Костим: Тијана Сићевић
Текст: Зоран Суботички
Продукција: Marcons, Нови Сад

Лазар Дунђерски је био један од најталентованијих пословних људи друге половине XИX И почетка XX века у овим нашим крајевима. Са великим успехом бавио се пољопривредом, индустријом, банкарством, трговином, а посебно се истицао као добротвор И задужбинар.


Као најбогатији И најутицајнији Србин у Аустроуграској монархији, био је велика узданица српском национу, увек у “првој линији фронта” када је требало некоме помоћи, у нечему дати допринос, а важном за опстанак Срба у Царевини. Сама чињеница да је изградио здање Српског народног позоришта диже га на пиједестал једног од највећих ктитора српске културе старе Војводине.
Представа “Лазар” говори о његовом схватању живота, његовим односима са ближњима, пре свега са ћерком Ленком Дунђерски, те његовим пријатељем Лазом Костићем, као И другим оновременим јавним личностима… Лазар Дунђерски, како га виде аутори овог пројекта, био је врло сложена и мисаона личност.
Иако у самој представи има доста фактографских момената она је далеко од пуког “плакатског” приказивања живота једног моћника. Редитељ представе, Љубослав Мајера , у њему својственом маниру „поетике једноставности“, ненаметљиве стилизације, режије као филигранског ткања у којем је централна фигура глумац и његово глумачко умеће, а не сценски, технички ефекти, пред публику изводи Лазара Дунђерског као човека изражених племенитих особина, обичних, људских, одвећ људских…
У улози Лазара Дунђерског је Миодраг Петровић, првак драме Српског народног позоришта, а режију и сценографију радио је Љубослав Мајера. Текст драме потписује Зоран Суботички.

 

Извор: Leadernet Serbia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.