Nalazite se ovde
Početna > Kultura > Film > KRALJ PETAR MEĐU NOVOSAĐANIMA

KRALJ PETAR MEĐU NOVOSAĐANIMA

Film Petra Ristovskog “Kralj Petar Prvi”, koji je rađen po romanu Milovana Vitezovivića „Čarape Kralja Petra“,premijerno je prikaz#n i pred novosadskom publikom u bioskopima „Arena“ i “Promenada”.
Lazar Ristovski koji u filmu glumi kralja Petra, kaže da je ovaj film produkciono sigurno najzahtevniji srpski film ikada, kao i da je snimljen sa nepunih dva milion evra izgleda kao da je urađen sa budžetom od 20 miliona, što će gledaoci zaista moći i da potvrde.
„Nismo želeli da snimamo dokumentarni istorijski film koji će biti istorijska čitanka, već smo napravili umetnički film koji je iznad toga što je dokumentarno“- rekao je Ristovski. Film je sniman po romanu Milovana Vitezovića“Čarape Kralja Petra“ U osnovi filmske priče je Veliki rat i stradanje našeg naroda, kao i velika hrabrost naših seljaka i vojnika predvođena starim kraljem Petrom Prvim, koga je narod izuzetno voleo i poštovao.
„Motivacija je bila da se ispriča priča o srpskim seljacima, običnim ljudima koju su na prvom mestu u tim nevoljama koje su prošli zadržali svoje dostojanstvo i koji su se uzdigli na nivo mita prolazeći kroz svu tu golgotu. Mislim da će ovaj film prvi put
objasniti ljudima zašto se povlačimo i kad su se uključili Bugari i Nemci, to je ipak bilo previše za našu vojsku koja to nije mogla da izdrži“- izjavio je režiser Petar Ristovski.
„Scene prelaska preko Albanskih planina snimane su na Babinom zubu, jer je taj ambijent najautentičniji. Dok su završne scene u kojoj mi bacamo tela svojih stradalih vojnika u more, snimane tamo gde se to zapravo dogodilo, na Krfu, i svima nama su te scene zaista emotivno najteže pale.“- rekao je Ristovski.
Tekst: J. Dopuđ
Izvor: TV Ars Medija

Ostavite odgovor

Top