ИЗЛОЖБА О КОЊОВИЋУ КАО ИНСПИРАЦИЈИ, ПРЕДАВАЊЕ И ПРОЈЕКЦИЈА – ПРОГРАМ ИЗЛОЖБЕ О МИЛАНУ КОЊОВИЋУ

Отварање изложбе
КОЊОВИЋ КАО ИНСПИРАЦИЈА НОВОСАДСКИХ ФОТОГРАФА
Четвртак 6. децембар у 19 часова
У склопу изложбе „Милан Коњовић из новосадских колекција“ ауторке мр Милане Квас компанија Color Media Communications, у сарадњи са Спомен-збирком Павла Бељанског, организује изложбу „Новосадски фотографи инспирисани Миланом Коњовићем“. На отварању изложбе публици ће се обратити мр Милана Квас, управница Спомен-збирке Павла Бељанског и Роберт Чобан, председник Color Press Grupe.
Од 6. до 9. децембра 2018. године, у Спомен-збирци Павла Бељанског девет фотографа инспирисаних делима Милана Коњовића изложиће своје радове. Новонастале фотографије биће изложене у непосредној близини дела која су их инспирисала, градећи својеврсну паралелу с познатим уметником модерне. Уметнике фотографе надахнуле су слике Милана Коњовића из различитих јавних колекција: Шума (1913), Сунцокрети (1972), Порушена црква у Лединцима (1947), Срушени Раковац (1947), Лукац, карирана салвета (Лук и сланина) (1951), Ћира  Фалционе (1944), Лопуд (Пристаниште на мору) (1926), Мој атеље (1930) и -онављанка на софи (1935). Учесници овог пројекта су: Јарослав Пап, Ненад Михајловић, Радивој Хаџић, Бојана  Андрић, Тијана Хенн, Александар Мишков, Александар %амаси, Гордана Јовић Атлагић и Младен
Секулић. Сличан пројекат реализован је 2014. и 2015. године у Галерији слика „Сава Шумановић“ у Шиду и Галерији „Милан Коњовић“ у Сомбору.
Након приказивања у Спомен-збирци Павла
Бељанског изложба „Новосадски фотографи инспирисани Миланом %оњовићем” ће од 9. децембра, бити изложена на Тргу слободе, у оквиру фестивала „Novosadski Winter Fest“.
Пре отварања изложбе биће одржано предавање ГАЛЕРИЈА „МИЛАН КОЊОВИЋ“ У СОМБОРУ
Предавач: Небојша Васић, Галерија „Милан Коњовић“, Сомбор Пре отварања изложбе „Новосадски фотографи инспирисани Миланом Коњовићем“, кустос Небојша Васић говориће о оснивању и успешном вишедеценијском раду Галерије „Милан Коњовић“ из Сомбора. Племенита намера Милана Коњовића да своја дела поклони родном граду јавила се као идеја након четрдесетогодишњице уметничког рада. Од свечаног отварања Галерије до данас прошло је педесет две године обележене изузетним културним догађајима, бројним запаженим изложбама, драгоценим признањима и значајним јубилејима. Посебна пажња биће усмерена на актуелну поставку у сомборској галерији, која је посвећена радовима Милана Коњовића у техници темпере и акварела.
Документарни филм СТВАРАЊЕ – СЛИКАР МИЛАН КОЊОВИЋ
Субота, 8. децембар 2018, 17 часова
Трајање: 25 минута
У оквиру пратећег програма изложбе „Милан Коњовић из новосадских колекција“, организoвана је пројекција документарног филма Стварање – Сликар Милан Коњовић снимљеног 1973. године у продукцији ТВ Нови Сад (уредник Душан Попов, сценариста Драган Стојков, редитељ Божидар Калезић.
Сликар Милан Коњовић (Сомбор, 28. јануар 1898 – Сомбор, 20. октобар 1993), боравећи у Прагу, Бечу и Паризу, као и у родном Сомбору, формирао је препознатљив експресионистички израз. Од раних година посебно посвећен Паризу, учествовао је на Салонима од 1926. године, а први пут самостално излагао такође у Паризу 1931. године. У осамдесет година дугој уметничкој каријери Коњовић је имао више од 300 самосталних изложби, а његова дела учествовала су и на 700 групних изложби у земљи и иностранству. Био је члан уметничких група „Облик” и „Дванаесторица”, учесник у оснивању и раду уметничких колонија (Сента, Бачка Топола, Бечеј, Ечка), директор Градског музеја у Сомбору и пријатељ Павла Бељанског. У документарном филму Стварање – Сликар Милан Коњовић, уметник нас упознаје са својим уметничким тежњама, погледом на живот и стваралачим инспирацијама
.
Улаз на пројекцију је слободан
Извор: Спомен-збирка Павла Бељанског

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *