КРАЉ ПЕТАР МЕЂУ НОВОСАЂАНИМА

Филм Петра Ристовског “Краљ Петар Први”, који је рађен по роману Милована Витезовивића „Чарапе Краља Петра“,премијерно je приказ#н и пред новосадском публиком у биоскопима „Арена“ и “Променада”.
Лазар Ристовски који у филму глуми краља Петра, каже да је овај филм продукционо сигурно најзахтевнији српски филм икада, као и да је снимљен са непуних два милион евра изгледа као да је урађен са буџетом од 20 милиона, што ће гледаоци заиста моћи и да потврде.
„Нисмо желели да снимамо документарни историјски филм који ће бити историјска читанка, већ смо направили уметнички филм који је изнад тога што је документарно“- рекао је Ристовски. Филм је сниман по роману Милована Витезовића“Чарапе Краља Петра“ У основи филмске приче је Велики рат и страдање нашег народа, као и велика храброст наших сељака и војника предвођена старим краљем Петром Првим, кога је народ изузетно волео и поштовао.
„Мотивација је била да се исприча прича о српским сељацима, обичним људима коју су на првом месту у тим невољама које су прошли задржали своје достојанство и који су се уздигли на ниво мита пролазећи кроз сву ту голготу. Мислим да ће овај филм први пут
објаснити људима зашто се повлачимо и кад су се укључили Бугари и Немци, то је ипак било превише за нашу војску која то није могла да издржи“- изјавио је режисер Петар Ристовски.
„Сцене преласка преко Албанских планина снимане су на Бабином зубу, јер је тај амбијент најаутентичнији. Док су завршне сцене у којој ми бацамо тела својих страдалих војника у море, снимане тамо где се то заправо догодило, на Крфу, и свима нама су те сцене заиста емотивно најтеже пале.“- рекао је Ристовски.
Текст: Ј. Допуђ
Извор: ТВ Арс Медија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.