Nalazite se ovde
Početna > Ekologija > JESENJI RADOVI JKP „GRADSKO ZELENILO“

JESENJI RADOVI JKP „GRADSKO ZELENILO“

Jesen je vreme kada vegetacija miruje i predstavlja idealan period za sadnju novog zelenila. U toku je realizacija projekata očuvanja i unapređenja zelenila na teritoriji grada. 

Trenutno se realizuje projekat „Očuvanje i unapređenje zelenila dela ulice Bate Brkića, sa stambenim blokom ograničenim ulicama Miloja Čiplića, Braće Dronjak, Bulevara Jovana Dučića i Bate Brkić u Novom Sadu“. Ovim projektom predviđeno je ozelenjavanje novoizgrađenog dela ulice Bate Brkić sa stambenim blokom i podrazumeva sadnju 222 komada sadnica drveća lišćarskih i četinarskih vrsta, 4952 komada sadnica šiblja, podizanje 382 m žive ograde u zoni razdelnog ostrva, rekonstrukcija blizu 7000 kvadrata travnjaka i postavka zaštitnih metalnih stubića kako bi se sprečilo nepropisno parkiranje i uništavanje zelenila. U zoni stambenog bloka biće postavljene parkovske klupe za miran odmor i rekreaciju stanovnika ovog dela grada.

Pored ovog, u toku je i realizacija projekta „Očuvanje i unapređenje zelenila na prostoru ograničenom ulicama Bulevar Oslobođenja, Dimitrija Tucovića, Sremskom i Železničkom ulicom u Novom Sadu. Ovaj projekat podrazumeva orezivanje i uklanjanje suvih i bolesnih grana sa postojećih stabala, sanaciju postojećeg zelenila i sadnju novog. Sadi se 107 komada sadnica drveća japanske trešnje, lipe, koprivića, divljeg kestena i drugih vrsta, 886 komada sadnica ukrasnog šiblja, izradu cvetne gredice i sadnju perena, takođe postavljanje parkovskih klupa. 

Sadnja stabala, u delovima koji su u neposrednoj blizini podzemne infrastrukture, se vrši u polipropilenske cevi kako korenovi sistem ne bi ugrožavao infrastrukturu, kao i zbog zaštite same biljke prilikom eventualnih infrastrukturnih radova u budućnosti.

Ovi projekti finansiraju se kroz program Gradske uprave za zaštitu životne sredine.

JESENJE ULEPŠAVANJE GRADA

Ove nedelje iz rasadnika Gradskog zelenila izašlo je blizu 70000 komada sadnica sezonskog cveća i oko 40000 komada lukovica lale koje će oplemeniti cvetne gredice, žardinjere, kandelabre u gradu. Uređuju se cvetne gredice u ulici Modene, Dunavskom parku, na Keju, Petrovaradinskoj tvrđavi, Staničnom trgu, Štrandu, kandelabri koji ulepšavaju ulice grada, Grb grada kod zgrade Banovine biće osveženi jesenjim aspektom cveća iz Gradskog zelenila.

Ostavite odgovor

Top