Nalazite se ovde
Početna > Kultura > Izložbe > IZLOŽBA O KONJOVIĆU KAO INSPIRACIJI, PREDAVANJE I PROJEKCIJA – PROGRAM IZLOŽBE O MILANU KONJOVIĆU

IZLOŽBA O KONJOVIĆU KAO INSPIRACIJI, PREDAVANJE I PROJEKCIJA – PROGRAM IZLOŽBE O MILANU KONJOVIĆU

Otvaranje izložbe
KONJOVIĆ KAO INSPIRACIJA NOVOSADSKIH FOTOGRAFA
Četvrtak 6. decembar u 19 časova
U sklopu izložbe „Milan Konjović iz novosadskih kolekcija“ autorke mr Milane Kvas kompanija Color Media Communications, u saradnji sa Spomen-zbirkom Pavla Beljanskog, organizuje izložbu „Novosadski fotografi inspirisani Milanom Konjovićem“. Na otvaranju izložbe publici će se obratiti mr Milana Kvas, upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Robert Čoban, predsednik Color Press Grupe.
Od 6. do 9. decembra 2018. godine, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog devet fotografa inspirisanih delima Milana Konjovića izložiće svoje radove. Novonastale fotografije biće izložene u neposrednoj blizini dela koja su ih inspirisala, gradeći svojevrsnu paralelu s poznatim umetnikom moderne. Umetnike fotografe nadahnule su slike Milana Konjovića iz različitih javnih kolekcija: Šuma (1913), Suncokreti (1972), Porušena crkva u Ledincima (1947), Srušeni Rakovac (1947), Lukac, karirana salveta (Luk i slanina) (1951), Ćira  Falcione (1944), Lopud (Pristanište na moru) (1926), Moj atelje (1930) i -onavljanka na sofi (1935). Učesnici ovog projekta su: Jaroslav Pap, Nenad Mihajlović, Radivoj Hadžić, Bojana  Andrić, Tijana Henn, Aleksandar Miškov, Aleksandar %amasi, Gordana Jović Atlagić i Mladen
Sekulić. Sličan projekat realizovan je 2014. i 2015. godine u Galeriji slika „Sava Šumanović“ u Šidu i Galeriji „Milan Konjović“ u Somboru.
Nakon prikazivanja u Spomen-zbirci Pavla
Beljanskog izložba „Novosadski fotografi inspirisani Milanom %onjovićem” će od 9. decembra, biti izložena na Trgu slobode, u okviru festivala „Novosadski Winter Fest“.
Pre otvaranja izložbe biće održano predavanje GALERIJA „MILAN KONJOVIĆ“ U SOMBORU
Predavač: Nebojša Vasić, Galerija „Milan Konjović“, Sombor Pre otvaranja izložbe „Novosadski fotografi inspirisani Milanom Konjovićem“, kustos Nebojša Vasić govoriće o osnivanju i uspešnom višedecenijskom radu Galerije „Milan Konjović“ iz Sombora. Plemenita namera Milana Konjovića da svoja dela pokloni rodnom gradu javila se kao ideja nakon četrdesetogodišnjice umetničkog rada. Od svečanog otvaranja Galerije do danas prošlo je pedeset dve godine obeležene izuzetnim kulturnim događajima, brojnim zapaženim izložbama, dragocenim priznanjima i značajnim jubilejima. Posebna pažnja biće usmerena na aktuelnu postavku u somborskoj galeriji, koja je posvećena radovima Milana Konjovića u tehnici tempere i akvarela.
Dokumentarni film STVARANJE – SLIKAR MILAN KONJOVIĆ
Subota, 8. decembar 2018, 17 časova
Trajanje: 25 minuta
U okviru pratećeg programa izložbe „Milan Konjović iz novosadskih kolekcija“, organizovana je projekcija dokumentarnog filma Stvaranje – Slikar Milan Konjović snimljenog 1973. godine u produkciji TV Novi Sad (urednik Dušan Popov, scenarista Dragan Stojkov, reditelj Božidar Kalezić.
Slikar Milan Konjović (Sombor, 28. januar 1898 – Sombor, 20. oktobar 1993), boraveći u Pragu, Beču i Parizu, kao i u rodnom Somboru, formirao je prepoznatljiv ekspresionistički izraz. Od ranih godina posebno posvećen Parizu, učestvovao je na Salonima od 1926. godine, a prvi put samostalno izlagao takođe u Parizu 1931. godine. U osamdeset godina dugoj umetničkoj karijeri Konjović je imao više od 300 samostalnih izložbi, a njegova dela učestvovala su i na 700 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Bio je član umetničkih grupa „Oblik” i „Dvanaestorica”, učesnik u osnivanju i radu umetničkih kolonija (Senta, Bačka Topola, Bečej, Ečka), direktor Gradskog muzeja u Somboru i prijatelj Pavla Beljanskog. U dokumentarnom filmu Stvaranje – Slikar Milan Konjović, umetnik nas upoznaje sa svojim umetničkim težnjama, pogledom na život i stvaralačim inspiracijama
.
Ulaz na projekciju je slobodan
Izvor: Spomen-zbirka Pavla Beljanskog

Ostavite odgovor

Top