Nalazite se ovde
Početna > Kultura > DUNAV U FOKUSU – ZAVRŠENA PRVA FOTOGRAFSKO-EKOLOŠKA KOLONIJA

DUNAV U FOKUSU – ZAVRŠENA PRVA FOTOGRAFSKO-EKOLOŠKA KOLONIJA

Prva međunarodna fotografsko-ekološka kolonija završena je 3. avgusta 2019. u Novom Sadu. Kolonija je za temu imala reku Dunav, njegove lepote i značaj za živi, ali i da ukaže na nemarnost pri korišćenju i ophođenju sa rekom. Fotografi iz Srbije i regiona mogli su da naprave dokumentarnu ili umetničku fotografiju, po svom izboru.

Ovaj dvodnevni događaj su organizovali su Društvo novinara Vojvodine i Ars akademija iz Novog Sada, a mentor je Željko Savić, master kulturolog, specijalista foto-ilustrator kao i predavač fotografije. Narednih dana će se održati i predavanje na temu ekologije, izradiće se katalog kolonije i izložiti radovi.
Realizaciju projekta su podržali Gradska uprava za zaštitu životne sredine i Gradska uprava za kulturu Novog Sada kao i Fakultet zaštite životne sredine.
Koloniji se odazvalo dvadesetak prijavljenih učesnika, starosne dobi od 15 do 55 godina. Svi su bili saglasni u tome da je Dunav veoma inspirativan, kao i da se za njegovo očuvanje mora raditi na podizanju svesti svakog pojedinca. Učesnici su bili Suzana Stracenski, Anastasija Zubac i Jovana Raonić iz srednje Škole za dizajn „Bogdan Šuput“ iz Novog Sada, Bojana Bujla i Jovana Draganić sa Fakulteta za umetnost i dizajn
Megatrend Beograd, Jelena Naumović i Ivana Grčić sa beogradske Politehnike, Franjo Stojić i Doris Kožulj sa VŠ
Logos centar iz Mostara, Jovana Janjić sa Umetničke škole iz Niša, Vesna Raonić, Sunčica Savić, Željko Savić i Marina Kaurin ispred Ars akademije iz Novog Sada, kao i Jelena Malbaški iz Novog Kneževca, Nikola Đorđević iz Aranđelovca koji pohađa beogradsku Politehniku, Stojan Predović i Jelena Predović iz Beograda kao članovi Društva novinara Vojvodine.

Iako različita starosna dob i fotografsko iskustvo, svi su radili kao jedna duša i razmenjivali iskustvo. Tako, npr. Doris Kožulj (21) studentkinja druge godine grafičkog smera VŠ Logos centar iz Mostara, od ove kolonije očekuje da dopuni svoje znanje uz razmenu iskustva sa drugim učesnicima, a njen kolega Franjo Stojić (25) iz Metkovića kaže da ono što čovek sada radi prirodi – ostaje drugima za budućnost. Oboma je ovo prva fotografska kolonija i interesantno je da oboje Dunav vide kao reku koja je čistija od Neretve.

Jelena Predović je došla iz Beograda gde boravi na odmoru, a već 20 godina živi u Japanu. Tamo se velika pažnja posvećuje fotografiji budući da raspolažu sa najmodernijom opremom, a nanjihovim TV stanica emituju se emisije gde savetuju kojim finesama se fotografija može učiniti boljom. Jelena je bila zainteresovana da sazna nešto više o lokacija u Novom Sadu po kojima su se učesnici kretali.
Jelena Malbaški (25) iz Novog Kneževca se bavi slikarstvom i učestvuje na slikarskim kolonijama odakle se slike daruju u humanitarne svrhe, ali je takođe prvi put na foto-koloniji, iako se fotografijom bavi dve godine. Zadovoljna je organizacijom kolonije i kaže da je Dunav odlična tema, iako i sama ima reku Tisu kao inspiraciju. No, svaka reka ima posebne čari, samo ih treba pogledati na pravi način, ali i ovekovečiti fotoaparatom.
Izvor: ARS MEDIJA
Tekst: VESNA RAONIĆ
Foto.: ARS AKADEMIJA

Ostavite odgovor

Top