Nalazite se ovde
Početna > Kultura > DRUŠTVO NOVINARA VOJVODINE URUČILO GODIŠNJE NAGRADE I PRIZNANJA

DRUŠTVO NOVINARA VOJVODINE URUČILO GODIŠNJE NAGRADE I PRIZNANJA

Nagradu SVETOZAR MILETIĆ  za životno delo, dobio je MOMIR LAZIĆ

I ove godine tradicionalno, Društvo novinara Vojvodine uručilo je  svojim članovima nagrade za najzapaženija ostvarenja tokom minule godine. Nagrade nose imena ovdašnjih preteča novinarstva  Svetozara Miletića, Jaše Tomića, Dimitrija Frušića i Dušana Šijačkog, kao i uglednog naučnog radnika i jednog od utemeljivača naše najstarije visokoškolske ustanove Poljoprivrednog fakulteta i Instituta za ratarstvo i povrtarstvo – dr Petra Drezgića.

Žiri: Bogdana Petrović, predsednica i članovi Radovan Vujović i Stevan Beljanski, jednoglasno je doneo odluku da Nagradu za životno delo SVETOZAR MILETIĆ  ponese  MOMIR LAZIĆ, književnik, publicista  i novinar. Uvršten je u najpoznatije i najuglednije antologije srpske književnosti – duhovne, ljubavne i rodoljubive poezije i dobitnik je značajnih književnih nagrada – Akademije „Ivo Andrić“ za životno delo“, Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, nagrade „Nebojša M. Krstić“ za duhovno stvaralaštvo, međunarodne nagrade „Poznanj 86“, „Zlatna potkovica“, nagrade „Milica Stojadinović Srpkinja“ i drugih. Svoje novinarske tekstove, objavljivao je u sarajevskim „Večernjim novinama“, „Karlovačkom tjedniku“, na Karlovačkom radiju, bio je glavni i odgovorni urednik časopisa i izdavačke delatnosti „Osvit“ u Karlovcu, saradnik u sarajevskom „Oslobođenju“, zagrebačkom „Večernjem listu“, beogradskim listovima „Mladost“, „Arena“. Izveštavao je iz Italije, Mađarske, Poljske, Francuske, Alžira, Rumunije. Za vreme vladavine HDZ-a,  90-tih je hapšen i zatvaran u nekoliko navrata. Novinarski rad je nastavio na RTV Knin, izveštavajući o situaciji u Republici Srpskoj Krajini za RTV Vojvodine, Radio Novi Sad, Radio Prištinu i druge srpske redakcije  iz inostranstva. Kao direktor izdavačke kuće „Naša riječ“ pokreće „Srpske novine“, a ubrzo potom i list „Zbilja“, čije sedište, nakon pada Krajine, prenosi u Beograd. Za vreme bombardovanja Jugoslavije, „Zbilja“ izlazi svakodnevno kao dvojezični  letak koji se pronosi među protestantima širom sveta. Nagrada SVETOZAR MILETIĆ je prva  koju je dobio od kolega, za koju kaže da mu je i najdraža.

                                                                                                                                                                                       

Spomenicu DUŠAN ŠIJAČKI, za fotografiju, ove godine dobio je  Branislav Vujkov, autor dokumentarnih fotografija koje Enciklopediju Novog Sada i niz drugih reprezentativnih monografija  čine potpunim a svakom budućem naraštaju pretstavljaju Novi Sad kroz sve vizuelne promene kroz koje je prolazio.

Nagradu JAŠA TOMIĆ, za uređivački rad, dobio je JEREMIJA TRIFUNOVIĆ, osnivač Izdavačke kuće LORIST i glavni i odgovorni urednik Televizije LORIST. Posle dvadeset godina novinarskog i uredničkog rada,pored ostalog,  pokrenuo je i „Lovačke novosti“ koje su dostigle prodati tiraž od 20.000 primeraka. Zapaženi su njegovi tekstovi o zaštiti prirode, životne okoline i uopšte ekologije.

Za seriju napisa ili emisija, nagradu DIMITRIJE FRUŠIĆ dobila je JELENA DOPUĐ, glavna i odgovorna urednica  lista za decu „Neven“, najstarijeg dečjeg lista u Evropi. Ovogodišnju nagradu, stekla je serijom tekstova o vršnjačkom nasilju i deci zbrinutoj u novosadskom svratištu  i izuzetnom objavom, u desetak nastavaka, do sada najobimnijom i najpodrobnijom biografijom Jovana Jovanovića Zmaja. Višegodišnji je saradnik u redakciji TV Ars Medija iz Novog Sada gde je objavljivala razne izveštaje i TV priloge. Suorganizator je međunarodnog „Nevenovog festivala dece pesnika“, Dečjeg salona na Novosadskom sajmu knjiga, Zmajevih dečijih igara, Bejbi egzita i Raspustilišta.

Nagradu DR PETAR DREZGIĆ, za izveštavanje o poljoprivredi, životu i radu na selu, dobila je BILJANA POPADIĆ šef deska prvog poslovnog lista za selo „Gazdinstvo“ i urednica portala „AgroServis“. Najdragocenije iskustvo stekla je svakodnevnim radom na terenu. Iz razgovora sa poljoprivrednicima i stručnjacima iz ove oblasti, ostaju zabeležene upečatljive izjave i prava slika stanja o životu i radu na selu. Iskazala se i kao organizator mnogobrojnih tribina, naučnih savetovanja u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom i kao saradnica na izdanjima „Poljoprivredni vodič kroz Vojvodinu“ i „Poljoprivreda Vojvodine i približavanje Evropskoj uniji“.

Ovogodišnji dobitnici povelje ORFELIN su Poljoprivredni fakultet i Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada i SCOM doo, preduzeće za proizvodnju, trgovinu i promet iz Feketića.

Posle dodele nagrada, u prisustvu brojnih članova, gostiju i prijatelja društva, u Svečanom amfiteatru Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu održana je i redovna godišnja skupština Društva novinara Vojvodine.

 

Tekst: Gorgana Gačić

Fotografije – TV Ars Medija: M.P., Ž.S.

Ostavite odgovor

Top