ДРУШТВО НОВИНАРА ВОЈВОДИНЕ УРУЧИЛО ГОДИШЊЕ НАГРАДЕ И ПРИЗНАЊА

Награду СВЕТОЗАР МИЛЕТИЋ  за животно дело, добио је МОМИР ЛАЗИЋ

И ове године традиционално, Друштво новинара Војводине уручило је  својим члановима награде за најзапаженија остварења током минуле године. Награде носе имена овдашњих претеча новинарства  Светозара Милетића, Јаше Томића, Димитрија Фрушића и Душана Шијачког, као и угледног научног радника и једног од утемељивача наше најстарије високошколске установе Пољопривредног факултета и Института за ратарство и повртарство – др Петра Дрезгића.

Жири: Богдана Петровић, председница и чланови Радован Вујовић и Стеван Бељански, једногласно је донео одлуку да Награду за животно дело СВЕТОЗАР МИЛЕТИЋ  понесе  МОМИР ЛАЗИЋ, књижевник, публициста  и новинар. Уврштен је у најпознатије и најугледније антологије српске књижевности – духовне, љубавне и родољубиве поезије и добитник је значајних књижевних награда – Академије „Иво Андрић“ за животно дело“, Златне значке Културно-просветне заједнице Србије, награде „Небојша М. Крстић“ за духовно стваралаштво, међународне награде „Познањ 86“, „Златна потковица“, награде „Милица Стојадиновић Српкиња“ и других. Своје новинарске текстове, објављивао је у сарајевским „Вечерњим новинама“, „Карловачком тједнику“, на Карловачком радију, био је главни и одговорни уредник часописа и издавачке делатности „Освит“ у Карловцу, сарадник у сарајевском „Ослобођењу“, загребачком „Вечерњем листу“, београдским листовима „Младост“, „Арена“. Извештавао је из Италије, Мађарске, Пољске, Француске, Алжира, Румуније. За време владавине ХДЗ-а,  90-тих је хапшен и затваран у неколико наврата. Новинарски рад је наставио на РТВ Книн, извештавајући о ситуацији у Републици Српској Крајини за РТВ Војводине, Радио Нови Сад, Радио Приштину и друге српске редакције  из иностранства. Као директор издавачке куће „Наша ријеч“ покреће „Српске новине“, а убрзо потом и лист „Збиља“, чије седиште, након пада Крајине, преноси у Београд. За време бомбардовања Југославије, „Збиља“ излази свакодневно као двојезични  летак који се проноси међу протестантима широм света. Награда СВЕТОЗАР МИЛЕТИЋ је прва  коју је добио од колега, за коју каже да му је и најдража.

                                                                                                                                                                                       

Споменицу ДУШАН ШИЈАЧКИ, за фотографију, ове године добио је  Бранислав Вујков, аутор документарних фотографија које Енциклопедију Новог Сада и низ других репрезентативних монографија  чине потпуним а сваком будућем нараштају претстављају Нови Сад кроз све визуелне промене кроз које је пролазио.

Награду ЈАША ТОМИЋ, за уређивачки рад, добио је ЈЕРЕМИЈА ТРИФУНОВИЋ, оснивач Издавачке куће ЛОРИСТ и главни и одговорни уредник Телевизије ЛОРИСТ. После двадесет година новинарског и уредничког рада,поред осталог,  покренуо је и „Ловачке новости“ које су достигле продати тираж од 20.000 примерака. Запажени су његови текстови о заштити природе, животне околине и уопште екологије.

За серију написа или емисија, награду ДИМИТРИЈЕ ФРУШИЋ добила је ЈЕЛЕНА ДОПУЂ, главна и одговорна уредница  листа за децу „Невен“, најстаријег дечјег листа у Европи. Овогодишњу награду, стекла је серијом текстова о вршњачком насиљу и деци збринутој у новосадском свратишту  и изузетном објавом, у десетак наставака, до сада најобимнијом и најподробнијом биографијом Јована Јовановића Змаја. Вишегодишњи је сарадник у редакцији ТВ Арс Медија из Новог Сада где је објављивала разне извештаје и ТВ прилоге. Суорганизатор је међународног „Невеновог фестивала деце песника“, Дечјег салона на Новосадском сајму књига, Змајевих дечијих игара, Бејби егзита и Распустилишта.

Награду ДР ПЕТАР ДРЕЗГИЋ, за извештавање о пољопривреди, животу и раду на селу, добила је БИЉАНА ПОПАДИЋ шеф деска првог пословног листа за село „Газдинство“ и уредница портала „АгроСервис“. Најдрагоценије искуство стекла је свакодневним радом на терену. Из разговора са пољопривредницима и стручњацима из ове области, остају забележене упечатљиве изјаве и права слика стања о животу и раду на селу. Исказала се и као организатор многобројних трибина, научних саветовања у сарадњи са Пољопривредним факултетом и као сарадница на издањима „Пољопривредни водич кроз Војводину“ и „Пољопривреда Војводине и приближавање Европској унији“.

Овогодишњи добитници повеље ОРФЕЛИН су Пољопривредни факултет и Институт за ратарство и повртарство из Новог Сада и SCOM doo, предузеће за производњу, трговину и промет из Фекетића.

После доделе награда, у присуству бројних чланова, гостију и пријатеља друштва, у Свечаном амфитеатру Пољопривредног факултета у Новом Саду одржана је и редовна годишња скупштина Друштва новинара Војводине.

 

Текст: Горгана Гачић

Фотографије – ТВ Арс Медија: М.П., Ж.С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *