Nalazite se ovde
Početna > Kultura > „DANCING MUSEUMS“ U GALERIJI MATICE SRPSKE

„DANCING MUSEUMS“ U GALERIJI MATICE SRPSKE

Nesvakidašnji performans „Dancing Museums“ zakazan je za 11. avgust s početkom u 19 časova, u Galeriji Matice srpske. Francuski koreograf Stiv Kamso, zajedno sa novosadskim plesnim udruženjem Groove pokazaće na koji način prisustvo plesa može da ponudi nove načine doživljavanja umetnosti i kulturnog nasleđa.

Dancing Museums“ realizuje „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ u saradnji sa plesnim udruženjem Groove, Francuskim institutom i udruženjem građana „Košnica“ sa idejom da poveže lokalnu scenu, odnosno plesače, galerije i muzeje i zajednicu (publiku) jezikom koji je svima poznat – plesom.

„Ples u muzejima može imati više pravaca i dimenzija i uključivanje lokalnih plesača je veoma važno. Nastojim da plesače uvedem u javni prostor, u muzeje, da osete ambijent i povežu se sa umetničkim delima, kako bi svojim pokretom kulturno nasleđe približili publici. Da ih nateram da promišljaju, da se trude, da kombinuju sadržaj i formu, kako bi postavili svoj rad između industrije i umetnosti, poezije i zabave, kako bi to bilo iznenađujuće putovanje za publiku. Sa plesnim udruženjem Groove sam već sarađivao, to su sjajni plesači, sa kojima sam se odlično povezao“, priča Kamso pred nastup u Galeriji Matice srpske.

Kamso je ideju „Dancing Museums“ prvi put realizovao još 2017. godine u Nacionalnom muzeju imigracije u Parizu. Kako i sam umetnik kaže, uspeo je da odvede javnost dalje od stalne postavke, do prostora koji nisu vidljivi i dostupni i na potpuno nov način približi umetnička dela i samo zdanje Muzeja koje je izgrađeno ’30. godina prošlog veka.

 

 

 

 

 

Izvor i foto.: NOVI SAD 2021

Ostavite odgovor

Top