ВОЈИСЛАВ ВУЧИНИЋ, ОСНИВАЧ И ПРВИ ДИРЕКТОР ФЕСТИВАЛА АУТОРСКОГ ФИЛМА, ПРЕМИНУО ЈЕ У 82. ГОДИНИ У БЕОГРАДУ

Оснивач и први директор Фестивала ауторског филма, Војислав Вучинић преминуо је у 82. години у Београду.

Рођен је 1938. у Подгорици. Завршио је енглески језик и књижевност на Филозофском факултету у Београду.

Од 1965. био је запослен у “Југославија- филму” на пословима извоза наших филмова за енглеско говорно подручје. У том периоду филмови Петровића и Макавејева, а нешто касније и дела Кустурице, Шијана, Зафрановића, Николића, Драшковића и других наших аутора налазе своје место у арт- биоскопима у Америци, као и на престижним западноевропским телевизијама.

Од 1990. Вучинић је био директор “Југославија филма”; ово предузеће преузима тада организацију Фестивала документарног и краткометражног филма, покреће Арт биоскоп Музеум и Кафе биоскоп Ада, дистрибуира низ запажених уметничких филмова код нас.

У јесен 1994, уз велику подршку Слободана Новаковића и још неколико филмских пријатеља, Војислав Вучинић оснива Фестивал ауторског филма “Поглед у свет” који се све до 2004. одржавао у организацији Југославија-филма, постајући веома брзо незаменљиво место за генерације београдских филмофила, уметника, интелектуалаца. Његовом заслугом наша публика први пут открива и ауторске светове Егојана, Вонг Кар-ваја, Кајгеа, Сокурова, Балабанова… Упркос тешким временима међународних санкција и изолације, НАТО-бомбардовања и великих политичких превирања у земљи, успева да на ФАФ доведе и неке од култних фигура светског филма (међу њима били су и Пол Морисеј, Софи Марсо, Анџеј Жулавски, Гаспар Ное, Енки Билал).

2005. са групом млађих редитеља и филмских радника оснива Удружење грађана “Поглед у свет” које са успехом наставља организовање фестивала. Од 2006. Воја Вучинић био је координатор ФАФ-а, а касније и члан Фондације “Александар Саша Петровић”. 2014. године Удружење филмских уметника Србије доделило му је Диплому за изузетан допринос оснивању и развоју Фестивала ауторског филма.

Комеморативни скуп посвећен Војиславу Вучинићу биће одржан у уторак, 24. децембра у 11.30 часова у Југословенској Кинотеци, Узун Миркова 1. Војислав Вучинић ће биће сахрањен истог дана на Гробљу Лешће у Београду у 14 часова.

 

 

 

 

Извор и фото.: ФЕСТИВАЛ АУТОРСКОГ ФИЛМА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *