ВЕЧЕ ПАТРИОТСКИХ ПЕСАМА У МУЗЕЈУ ВОЈВОДИНЕ

Вече патриотских песама и песама са Косова и Метохије уприличено је у дворишту Музеја Војводине у четвртак 29. августа са почетком од 20 сати. Наступио је српски мелод, текстописац и композитор Љубомир Љуба Манасијевић који има преко 30 година искуства у етно музици, а њему се придружила оперска дива, сопран Зорица Белић.

Певаче је пратио оркестар „Сербија” који чини четворица врсних инструменталиста. Соло нумере на фрули публици је приуштио мајстор фруле Милинко Ивановић, иначе 1997. проглашен фрулашем деценије на сабору фрулаша у Прислоници,који је такође и зачетник школе фруле „Свети владика Николај”. Драшко Трифовић, један од најбољих солиста код ментора Љубише Павковића, одсвирао је инструментал на хармоници на који је публика реаговала са одушевљењем, као и на многе мајсторије гитаристе и перкусионисте.

Сем незаобилазних нумера „Јечам жела”, „Еј драги, драги”, „Маријо дели бела кумријо”, „Симбил цвеће”, „Густа ми магла” и многих других, публика је чула и песму „Ој Косово, Косово” – коју је написао и компоновао управо Љуба Манасијевић. Каже, био је инспирисан бденијем и изложбом Милића од Мачве уочи Видовдана 1989. у манастиру Грачаница, а поводом шесто година од Косовског боја. А кад таква песма заживи у народу као да је из народа изворно и потекла – боља јој слава није потребна. Љуба је (ре)компоновао и песму „Востани Сербије” на стихове Доситеја Обрадовића. По његовом мишљењу, историја се лакше памти уз музику, тако он наставља ранију традицију српских гуслара и појаца.

Овој вечери, у својству слушалаца присуствовали су и чланови Удружења за одбрану ћирилице „Добрица Ерић” из Београда, а извођачи су били задовољни пажњом и топлим пријемом публике. Такође су захвалили директору Музеја Војводине др Драги Његовану на позиву.
Песме Косова и Метохије, препознатљиве су у својој лепоти а све што Љуба Манасијевић и његови сарадници раде одавно је превазишло границе српског етноса и стекло поклонике од Русије до Канаде. На славу нам и понос!

 

 

 

 

 

 

Извор: ТВ АРС МЕДИЈА
Текст и фото.: В. РАОНИЋ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.