УРОШ ЂУРИЋ О ВОРХОЛУ

Занимљивом причом, уз мноштво мање познатих детаља, које нећемо пронаћи на интернету или у књигама, мулитмедијални уметник Урош Ђурић, на својствен начин дочарао је живот и рад зачетника поп-арта, Енди Ворхола, у препуној Збирци стране уметности Музеја града Новог Сада (Дунавска 29). Због таквог интересовања, заказана су још два стручна вођења кроз изложбу „Енди Ворхол“ 24. јуна од 19 и од 21 час. Улаз је бесплатан.

Стручно вођење кроз изложбу „Енди Ворхол“ организовано је у оквиру програмске платформе „Тврђава мира“ иза које стоји „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“. Изложба ће бити отворена до 25. јуна.
Урош је присутне заинтригирао, а по коментарима који су уследили након предавања, и одушевио детаљима из Ворхоловог живота, од емиграције његових родитеља из Словачке у Америку, њиховог прилагођавања у Њујорку, општег друштвеног стања у то време, дискриминације, сиромаштва, до његове сарадње и односа са многим светским имена, попут Лоу Рида.

У складу са Ворхоловим начином живота и идејама и Урошева интерпретација била нестандардна и приближила је Ворхола као обичног, а опет генијалног човека, којег је, како је и сам Урош рекао у току предавања „сам бог послао“.
„То је човек који није правио разлику између Мао Це Тунга и Кембелове супе. Њему је из чиста мира дошло да снима филмове, купио је камеру и почео да их снима“ прича Урош о Ворхоловој револуцији у уметности и каже да је Ворхол међу првим личностима који су раскинули са границом између елитистичке и популарне културе, односно високе и народне уметности.
„Његова актуелност се огледа у томе што се ми као друштво јако споро мењамо. Многи аспекти друштвеног стања сада, исти су као и у његово време. Могуће је, наравно, да нам се поново деси неки Ворхол. Видели смо и у историји да друштво може да нестане и поново да се развије, исто тако и култура и уметност, али за тако нешто је потребно много времена“, рекао је Ђурић.

Реакције на предавању биле су разне, од смеха, до изненађења, али публика није остала равнодушна и врућине и гужва никога нису спречиле да остану до краја.
Зато ће Новосађани поново имати прилике да „прођу“ кроз Ворхолов живот 24. јуна у два термина од 19 и од 21 час у Збирци стране уметности Музеја града Новог Сада (Дунавска 29). Изложба обухвата око 40 Ворхолових напознатијих дела. „Тврђава мира“ је четврта програмска платформа пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ која афирмише Нови Сад као симбол мира, заједништва и толеранције, а обухвата више од 20 догађаја – концерата, изложби, пројекција филмова, позоришних представа који шаљу поруке мира.

Цео програм можете пронаћи на адреси: https://bit.ly/2IoGh9D и на друштвеним мрежама пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

 

 

 

 

Извор и фото.: НОВИ САД 2021

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.