НЕДЕЉА ЗА ЧИСТИЈУ ВОЈВОДИНУ

У целој Војводини почела је акција “Недеља за чистију Војводину”.
 „Приликом доношења Декларације о заштити животне средине, која је усвојена 28. маја, обавезали смо се да ћемо организовати „Недељу за чистију Војводину“ и „Недељу за зеленију Војводину“. Како смо обећали тако и радимо. На територији АП Војводине ће се у овој недељи очистити 36  локалитета у 20 локалних самоуправа“, изјавио је јутрос на Иришком венцу покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Владимир Галић, на почетку акције „Недеља за чистију Војводину“.

“Недеља за чистију Војводину” спроводи се као увод у активности које произилазе из Декларације о заштити животне средине у АП Војводини, којом је, између осталог, предвиђено да се до краја следеће године уведе забрана коришћења пластичних кеса и пластичних производа за једнократну употребу, како би се заштитила природа и обезбедио здравији и лепши живот грађана. Трајно је опредељење АП Војводине да се елиминишу озбиљне штете које на екосистемима настају бацањем производа од пластике. Поред четири локације на Фрушкој гори, на којима се налазе позната излетишта: Иришки венац, потез према Врднику, Змајевац и Бранковац, према речима Владимира Галића, од 24. до 27. јуна, креће се у чишћење низа локалитета у целој Војводини.  Уклањање смећа почиње и на Стажилову и у Дворској башти у Сремским Карловцима,  у Апатину, Оџацима, Врбасу, Ади,  на приобаљу Тисе код Бечеја и Кањиже, у Новој Црњи, Сремској Митровици, Новом Бечеју, Новом Кнежевцу, Чоки, Кикинди, Зрењанину, Суботици, Новом Саду, Инђији и Руми. Кампања „Недеља за чистију Војводину“ водиће се у специјалном резервату природе Делиблатска пешчара, као и на Обедској бари.
У акцију су укључени ЈП „Војводина шуме“, Национални парк Фрушка гора, Завод за заштиту природе Војводине, локалне самоуправе и велики број волонтера.

Поред предвиђања да се до краја 2020. године из продаје повуку пластичне кесе, у покрајинској Декларацији о заштити животне средине се говори и о увођење еколошких енергетских система за грејање,  подстицању унапређења јавног градског превоза набавком еколошки прихватљивих возила на електричну енергију и гас, обухваћене су и активности на заштити природних вредности и биолошке разноврсности, затим на унапређењу система заштићених подручја, повећању пошумљености. У Декларацији се наводи да ће се предузети мере како би у процесу образовања млади људи стицали знања и подизали свест о значају заштите, унапређивања животне средине и одрживог развоја.

 

 

 

Извор и фото.: ВЛАДА АП ВОЈВОДИНЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *