best pc sniper games free cannot start microsoft outlook cannot open the outlook window 2019 free ben 10 game download for pc windows 10 microsoft net framework for windows 10 service pack 1 for windows server 2012 r2 datacenter free download windows 10 on pc for free applications adobe illustrator cc 2015 plugins free best platform games for pc free
Налазите се овде
Почетна > Друштво > УПРИЛИЧЕНА ИЗЛОЖБА БОЖАНСКО НАДАХНУЋЕ – МИРОСЛАВЉЕВО ЈЕВАНЂЕЉЕ

УПРИЛИЧЕНА ИЗЛОЖБА БОЖАНСКО НАДАХНУЋЕ – МИРОСЛАВЉЕВО ЈЕВАНЂЕЉЕ

У холу Позоришта младих у Новом Саду, у понедељак, 20. септембра 2021. уочи празника Мала Госпојина, уприличена је изложба и дијалог о стању српске културне баштине. Посетиоци су могли да погледају али и прелистају златни факсимил Мирослављевог јеванђеља, најуспелији досадашњи подухват овакве врсте. За њега је осмишљен одговарајући ковчег која при отварању издиже књигу. Најбоље одштампани документ на свету изведен је на специјално и наменски израђеном папиру из Шпаније. О овом најзначајнијем ћириличном рукопису написаном на старословенском односно српскословенском језику говорио је Вељко Топаловић, један од приређивача факсимила.

За пун колор једне странице потребна су четири штампарска пролаза, док се у петом пролазу поставља злато. Наши средњевековни илумунатори су бојили преко злата. Вељко Топаловић је две године трагао за могућношћу да се накнадно преко злата верно одштампају детаљи а да се постављено злато не наруши. Нађен је један штампар на граници Немачке и Аустрије који је могао и тај захтев да испуни. Да је захват успешно спроведен говори и поверавање израде златног факсимила руског Остромировог јеванђеља. Иначе, истакнуто је да је на издању целокупне изложбе постављене у холу, радило је око 300 стручњака из целог света, неки од њих су баш из Новог Сада.

Уз ову најлепшу и најзначајнију књигу уписану у листу светске културне баштине Унеско од 2005, постављена је изложба асамблажа Горана Јанковића из Београда који нам је рекао да га у последње време највише инспиришу песак и восак, а јеванђеље и његови детаљи су основна инспирација његове поставке.

Председник управног одбора Удружења Ћирилица Нови Сад мср Жељко Савић, предочио је истраживање тог удружења о (не)коришћењу ћирилице у називима улица и службених назива у Новом Саду. Указао је на покушај фалсификовања српске културне и духовне баштине на Косову и Метохији од стране Aлбанаца, са примером манастира Грачаница. Савић је упознао јавност о актуелним проблемима везано за Стројимиров печат који је откупљен од стране српске владе 11. јула 2006. године на аукцији у Минхену. Постоје основане сумње да је овај печат после првог приказивања јавности, фалсификован са намером прикривања српске писмености пре наводног описмењавања срба и осталих словенских народа од стране Ћирила и Методија. Савић је истакао да је јавност о овом проблему први упознао Александар Шаргић на свом Јутјуб „Србија глобал” каналу под насловом „Тајна Стројимировог печата”. Овом приликом Савић је поручио – будимо будни и чувајмо наше културно благо.

Професор Универзитета у Крагујевцу, композитор световне и црквене музике Милорад Маринковић из Београда, уједно и председник савета за културу Српског покрета Двери говорио је о стању у свету музике и како се кроз историју односе режими и идеологије према српској културној баштини.

Присутнима се обратио и Бошко Савковић, редитељ награђиваног документарног филма и серијала о историјату Мирослављевог јеванђеља „У почетку беше реч”.

 

Текст и фото: В. Раонић;

Оставите одговор

Top