УПРАВНИЦА ГАЛЕРИЈЕ МАТИЦЕ СРПСКЕ ДОБИТНИК ПРИЗНАЊА „МУЗЕЈСКИ СТРУЧЊАК ГОДИНЕ“

На свечаној скупштини Националног комитета ICOM Србија одржаној 18. маја у Музеју савремене уметности у Београду, додељене су годишње награде за изузетан допринос развоју музејске делатности у Србији, током кризне 2020. године.

Међу пет номинованих, који су својом делатношћу поставили нове стандарде музејске делатности, титулу најбољег музејског стручњака године понела је др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске. Овом приликом истакла је „канидовањем за награду желела сам да разбијем предсрасуду да се директори не баве стручним пословима у музејима и да истовремено укажем на разноликост и диверзитет активности у савременом музеју.“ Такође, истакла је да је иако тешка, „претходна година била изазовна за све, јер је отворила могућност за посвећивање различитим облицима музејске делатности – од међународних изложби, преко ревизије музејског фонда, учешћа на међународним конференцијама до израде Закона о музејској делатности“. Поред др Тијане Палковљевић Бугарски, међу номинованим из Галерије Матице српске били су и Данило Вуксановић, виши конзерватор-рестауратор у категорији Музејски стручњак године, као и публикација Чишћење слика и других полихромних површина, др Даниеле Королије Црквењаков и др Слободана Гаџурића у категорији Публикација године.

Међу 46 пријављених кандидата у четири категорије – Музеј (7), Музејски стручњак (5), Пројекат (24) и Публикација године (9), Комисија за додељивање награда је номиновала и усмерила пажњу на 20 најквалитетнијих и најиновативнијих појединца и музејских пракси. С обзиром да сврха доделе награда није била само изабрати најбоље, већ и усмерити пажњу на људе и догађаје који су обележили претходну годину, као и отворити могућности за боље упознавање музејске сцене у Србији, током априла уследила је промоција номинованих на друштвеним мрежама и на сајту ICOM-а. Након промоције, сви активни чланови ICOM-а, имали су право да гласају у свакој од категорија, чиме је гласање током ове године демократизовано и постављено као исказ професионалне одговорности и свести.

Велики број пријављених кандидата, као и квалитет номинованих, недвосмислено је указао да је музејска сцена Србије показала невероватну спремност да буде инвентивна и креативна, посебно имајући у виду пандемијске околности током претходне године. На овај начин показано је да је музеј дефинитивно добио битку против многих затворених врата!

Извор: Галерија Матице српске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *