УКЛАЊАЊЕ ДИВЉЕ ДЕПОНИЈЕ НА ТЕМЕРИНСКОМ ПУТУ

Новосадски Градски одбор Зелене странке у сарадњи са Јавним комуналним предузећем ,,Чистоћа” – Нови Сад започео је у понедељак (10. априла) акцију уклањања дивље депоније у градском насељу Клиса, на Темеринском путу (преко пута ресторана ,,Џет Сет”). Ово је како наводе из Зелене странке,  само једна у низу предстојећих заједнички планираних акција чишћења града.

Сарадња са ЈКП ,,Чистоћа” – Нови Сад покренута је залагањем председника Градског одбора Зелене странке, Слободана Цветковића, и председнице градског Савета за заштиту животне средине и одборнице Зелене странке, Иване Вујасин, у Скупштини Града Новог Сада.

Према речима директора ЈКП „Чистоћа“, Владимира Зеленовића, то предузеће ће увек подржати овакве акције јер оне доприносе побољшавању услова живота свих Новосађана. – Ми сваке године на територији Новог Сада уклонимо више хиљада дивљих депонија. Говоримо о хиљадама кубика смећа. Такође, редовно апелујемо на суграђане да их не праве и да смеће одлажу у контејнере и друге посуде намењене за то. Нажалост, још увек има оних несавесних који се о такве апеле оглушују и који угрожавају своју околину. Свакодневно радимо на томе да град одржавамо чистим и уредним и у том послу очекујемо помоћ свих Новосађана. – додао је Зеленовић.

Слободан Цветковић, председник новосадског Градског одбора Зелене странке, објашњава да се овај проблем успешно може решити  једино добром сарадњом са државним институцијама. – Ово је само један део града који је очишћен. Ту смо почели, али никако немамо намеру да се ту и зауставимо. Сталним трудом, радом и залагањем чланова новосадског градског одбора доказујемо да Зелена странка чини све да повећа квалитет живота наших суграђана. – истиче Цветковић.

Уклањање дивље депоније
Уклањање дивље депоније

Председница градског Савета за заштиту животне средине и одборница у Скупштини Града Новог Сада, Ивана Вујасин, истиче – Важно је едуковати грађане како да на правилан начин одлажу отпад. Апелујем на све да увек имате на уму да је за разградњу отпада у природи потребно време. Тако је на пример за разградњу папира потребно до дванаест месеци, жвакаћим гумама до пет година, пластичним кесама до хиљаду година, а стакло се никад неће разградити. Имајте ове податке на уму. Чисто окружење је право свих нас, и за то ћемо се, заједно са нашим савесним суграђанима, борити и у будућности.

Број дивљих депонија у нашем граду из године у годину постаје све већи. Оне нису само ругло одређених делова града, већ озбиљан еколошки проблем који, уколико се не санира на време, може имати негативан ефекат на животну средину и представља озбиљну опасност по здравље људи, у виду ширења различитих заразних обољења.

 

Фотографије: Дејан Будић


Извор: Зелена странка

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *