У СНП-У ПОЧЕО РАД НА ПРЕДСТАВИ „РОЗЕНКРАНЦ И ГИЛДЕСТЕРН СУ МРТВИ“ Т. СТОПАРДА

Драма Српског народног позоришта почела је рад на представи „Розенкранц и Гилдестерн су мртви“ Тома Стопарда, у режији Игора Павловића.

Према речима редитеља Розенкранц и Гилденстерн су двојица мање битних ликова из ‘Хамлета’ који покушавају да пронађу смисао и сврху свог постојања у детерминисаном свету Шекспировог ‘Хамлета’. Међутим, колико год је њихова улога мала и небитна, у односу на размере велике трагедије краљевића Данског, без њих се она не може одиграти. Та два мала зупчаника у суровој машинерији судбине могу само да одиграју своје улоге, и то само онако као што је записано. Могу да расправљају о филозофским идејама, контемплирају о алтернативама, али не могу да промене наратив ‘Хамлета’. Они немају слободну вољу, немају избор чак ни када им се чини да одлуке о својој судбини доносе самостално. Све је предодређено самим текстом. Ово је сурова комедија о смрти која сугерише прихватање апсурдности живота.


Кроз дело се појављују и преиспитују мотиви отуђења, немогућности спознавања истине, губитка идентитета, неумитности смрти, немања слободне воље.
У представи играју: Александар Милковић (Розенкранц), Вукашин Ранђеловић (Гилдестерн), Александра Плескоњић(Први глумац), Сања Микитишин (Гертруда), Јована Плескоњић (Офелија), Александар Гајин (Клаудије), Мирослав Фабри / Игор Павловић (Полоније), Данило Миловановић (Хамлет) и Григорије Јакишић (Алфред).

Музику компонује Ирена Поповић Драговић, костимограф је Сенка Раносављевић, сценограф је Жељко Пишкорић, за сценски покрет задужен је Игор Грекса, а сарадници на тексту су: Мина ПетрићНикола Ђоновић и Дивна Стојанов.

Своје култно дело „Розенкранц и Гилдестерн су мртви“ Том Стопард је и режирао 1990. године, а главне улоге тумаче Гери Олдман, Тим Рот, Ричард Драјфус. То је била прва и једина Стопардова режија, а филм је освојио „Златног лава“ у Венецији исте године.

Игор Павловић је глумац Српског народног позоришта.
Уписао је мастер из мултимедијалне режије код професора Александра Давића, а мастер рад из режије управо је „Розенкранц и Гилдестерн су мртви”.
Поред мноштва запажених улога Игор се бави и режијом неколико година. Основао је трупу „Артерија“ 2008. године, сарађује са Аматерским позориштем у Црвенки, Градским позориштем Бечеј, а у Позоришту младих је премијерно у фебруару ове године изведена представа „39 степеника“ у његовој режији.
За сада је неколико проба одржано онлајн а наставак проба и премијера моћи ће да се планирају тек након окончања ванредног стања.
Игор Павловић, биографија: https://www.snp.org.rs/?page_id=8362
Извор: СНП

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *