ТУМАЧЕЊЕ ИЗЛОЖБЕ „СЛИКЕ ВЕЛИКИХ ФОРМАТА – СВЕДОЧАНСТВА ЕПОХА“

У петак, 5. јула 2019. године у 19.00 сати у Галерији Матице српске (Трг галерија 1) биће одржано ауторско тумачење изложбе „Слике великих формата – сведочанства епоха“, др Тијане Палковљевић Бугарски, управнице Галерије Матице српске.

Слике великих формата настале су у широком временском распону од XIX до XXI века и указују на различите историјске и друштвено-политичке прилике у којима се током тог дугог периода налазило српско друштво, али и на опредељења уметника да одређене теме презентују у великим димензијама. Такође, оваква платна указују и на место и улогу Галерије Матице српске како у формирању, тако и у очувању националног идентитета, јер су слике монументалних димензија углавном имале ангажовану функцију.

Стручним тумачењем ће бити представљене слике великих формата, подељене према темама у неколико целина: Великани епоха, Религиозне композиције, Историјске композиције, Портрети и Модернизми. На овај начин биће акцентовани домети српске ликовне уметности новијег доба и указано да оне на посебан начин представљају сликаре, најпопуларније религиозне представе и историјске догађаје, најзнаменитије личности и најуспелија ликовна остварења, те да су важан репрезент једног времена и јединствена сведочанства епоха.

 

 

 

 

Извор и фото.: ГАЛЕРИЈА МАТИЦЕ СРПСКЕ

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.