,,ТРАВНИЧКА ХРОНИКА“ ОСВОЈИЛА ДВЕ НАГРАДЕ НА ПЕТОМ ПОЗОРИШНОМ ФЕСТИВАЛУ ,,ПОЗОРИШНО ПРОЛЕЋЕ“

Ове године су на фестивлу „Позоришно пролеће“ одржане четири представе у селекцији Зорана Карајића. Жири у саставу Александар Милосављевић, Оливера Милошевић и Јелена Стокућа, за најбољу представу у целини одабрали су „Травничку хронику“ према истоименом роману Иве Андрића, насталу у копродкцији Српског народног позоришта и Народног позоришта из Сомбора, у режији Никите Миливојевића.

Како је жири обpазложио „то је награда за целовит сценски утисак перманентног кошмара који се понавља на просторима који производе много више историје него што могу да поднесу, и у којем су глумачки ансамбл, маске, музика, сценски покрет заокружилу слику мрачне стварности“.

Награда „Љубиша Јовановић“ за најбољу мушку улогу припала је Марку Марковићу у представи „Травничка хроника“.

Фестивал „Позоришно пролеће“ постоји од 2016. године у сарадњи Града Шапца и Шабачког позоришта, уз подршку Министарства културе и информисања. Главни програм фестивала чине најрепрезентативније продукције институционалних позоришта из целе земље, а критеријум за селекцију је висок уметнички ниво, у сваком од сегмената позоришног чина.

О представи: https://www.snp.org.rs/?page_id=22081

Остале награде фестивала:

– Награда за најбољу режију – Југу Ђорђевићу за представу „Нечиста крв“, у извођењу Врањског позоришта „Бора Станковић“.
– Емина Елор награђена је за најбољу женску улогу у предастави „Употреба човека“, по роману Александра Тишме, и извођењу Новог тврђава театра, Град театра Будва, Еаст центра Сарајево и Новосадског позоришта.
– Женски ансамбл у представи „Нечиста крв“
– Тијана Грумић награђена је за драматизацију представе „Нечиста крв“
– Андреја Радовановић за сценографију представе „Нечиста крв“
– Награда „Залог за будућност“ припала је Ивану Марковићу, у представи „Лепа Брена проџект“, Битеф театра и Флајинг Џиунџер из Београда и Шлахтхаус Театра Берн.

На завршној вечери фестивала, у част победника, одриграна је представа „Два витеза из Вероне“ у извођењу ансамбла Шабачког позоришта.

Ове године обележава се 180 година позоришног живота у Шапцу

[фото: А. Рамадановић]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *