СВЕЧАНОСТ ПОВОДОМ ДАНА СРПСКОГ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

У четвртак, 28. марта 2019, програм свечаности почео је полагањем цвећа на споменике Јовану Стерији Поповићу, Марини Олењиној и Пери Добриновићу, код бисте Драге Спасић и на гроб Стефана Стефановића (код Успенске цркве), а затим је у доњем фоајеу сцене „Пера Добриновић“ отворена изложба Избрисано памћење: визуелна реконструкција несталог архитектонског наслеђа Новог Сада“, аутора Мирослава Шилића, Дубравке Ђукановић и Мине Цветиновић Павков, професора Академије уметности у Новом Саду.

Централни део свечаности је почео у подне, на сцени „Пера Добриновић“, пројекцијом филма снимљеног у оквиру пројекта Избрисано памћење: визуелна реконструкција несталог архитектонског наслеђа Новог Сада“, а затим је уследила свечана беседа др Зорана Ђерића, управника и поздравна реч коју је упутила Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.

У уметничком делу програма учествовали су: Марија Меденица, глумица, која је интерпретирала „Молитву хазарске принцезе Атех“ из Хазарског речникаМилорада Павића, Сања Микитишин, глумица, која је говорила стихове песме Данила Киша „Раштимовани клавир“, Вишња Попов, мецосопран, која је певалаарију Олге из опере Евгеније Оњегин Петра Иљича Чајковског, а уз клавирску сарадњу Страхиње Ђокића.

Додена су и признања: три златне медаље „Јован Ђорђевић“ др Зорану Т. Јовановићу, Радоју Чупићу и Жељки Милановић и две сребрне медаље „Јован Ђорђевић“ које су припале Народном позоришту Приштина – са седиштем у Грачаници, коју је преузео директор тог позоришта Предраг Радоњић, и СтанојуЖеравици. У име награђених говорио је др Зоран Т. Јовановић. Водитељи свечаности били су Соња Дамјановић и Небојша Савић.

Након свечаности уприличен је и прогодан коктел за награђене. Програм свечаности биће заокружен вечерашњим извођењем представе На Дрини ћуприја, по мотивима дела Иве Андрића, у режији и адаптацији Кокана Младеновића, на сцени „Пера Добриновић“ у 19.30.

Фото: Б. Лучић

Извор: СНП

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.