СВЕЧАНО ЗАТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ „АНТИТЕЛО“ ЗОРАНА ЈАЊЕТОВА

Среда 25. август, 20.00  МСУВ

Простор: Галерија Н

Kустос: Владимир Митровић

 

 

Изложба „АНТИТЕЛО” Зорана Јањетова биће свечано затворена 25. августа 2021. од 20 часова у Музеју савремене уметности Војводине. Овом приликом публика ће бити у могућности да уз уметника још једном погледа радове настале у периоду 1985-2020, као и да размени утиске о изложби.

Изложба је замишљена у више засебних сегмената кроз које ће бити представљен уметнички, стрип и дизајнерски рад Зорана Јањетова. Први део изложбе биће посвећен раном стваралаштву које се одвијало унутар југословенских стрип магазина и у омладинској штампи. Други део изложбе биће посебно осмишљен са новим радовима уметника. На изложби ће, између осталог, бити представљен његов рад од окончања новосадске Академије уметности, преко првих објављених радова и његове сарадње са тзв. омладинском штампом (Студент, Видици, Младост, Омладинске новине, Став, Џубоx) и домаћим стрип часописима (Ју стрип магазин, Цепелин итд).
Највећи део изложбених радова биће премијерно приказан и посебно изведен за ову изложбу коју ће пратити и бројни пратећи програми остварени у сарадњи са Студентским културним центром Нови Сад и новосадском Академијом уметности – вођење кроз изложбу уз кустоса и аутора, округли столови посвећени стрип уметности, промоције, разговори као и радионице за децу и омладину.

Kако МСУВ у свом вишедеценијском деловању до сада није организовао изложбу неког стрип уметника, природно је да смо се одлучили за Зорана Јањетова, једног од најпознатијих домаћих стрип аутора са европском па и светском уметничком каријером. У исто време биће то и једна од првих великих, ретроспективних изложби посвећених неком од стрип стваралаца у домаћим музејима и галеријама савремене уметности.

Изложбом стрип мајстора Зорана Јањетова Музеј савремене уметности Војводине има намеру да започне серију различитих програма, манифестација и изложби посвећених нашим значајним стрип уметницима, а да у исто време и скрене пажњу целукупне јавности на овај део савремене српске уметничке продукције. Зато смо се баш одлучили за једног од наших у свету најпознатијих аутора. МСУВ се овом приликом захваљује нашим еминентним теоретичарима и историчарима стрипа чије текстове премијерно објављујемо у пратећем монографском каталогу изложбе – Момчилу Рајину, Алејандру Јодороwском, Зорану Ђукановићу и Илији Бакић – као и Зорану cтефановићу, управнику Центра за уметност стрипа при Удружењу стрипских уметника Србије, који је, посебно за ову прилику, израдио изабрану стрипографију Зорана Јањетова.

Извор: МСУВ

Фото: Марко Ерцеговић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *