СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ ПОМОРИШАЦ – ВАСА ПОМОРИШАЦ

Свечано отварање изложбе ПОМОРИШАЦ – ВАСА ПОМОРИШАЦ

Петак, 20. октобар 2023. године у 20.00 сати

Галерија Матице српске, Трг галерија 1, Нови Сад

Изложба пред нама посвећена је уметнику који је успео да класичну уметност прикаже кроз оптику модерног погледа. Уметнику који се једини међу својим колегама сликарима прве половине XX века школовао у Лондону. Уметнику који је награђен Сребрном медаљом Удружења француских уметника. Уметнику чија се дела чувају у бројним приватним колекцијама у Европи, али и у државној колекцији Музеја Викторијe и Албертa у Лондону. Уметнику који је током педесeт година стварања изнедрио јединствену ликовност у српској уметности. Он је Поморишац – Васа Поморишац.

Изложба Поморишац – Васа Поморишац, којом ће се заокружити јубилеј 175 година од оснивања Галерије Матице српске,свечано је отворена у петак, 20. октобра 2023. године у 20.00 сати. Присутнима су се овом приликом обратиле др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, и др Ана Ереш, кустоскиња изложбе, док је изложбу свечано отворила проф. др Симона Чупић, историчарка уметности.

Управница ГМС, др Тијана Палковљевић Бугарски, истакла је: „Као установа која активно чува сећање на Васу Поморишца и баштини његова бројна дела запитали смо се како је могуће да је данас у широј јавности име Васе Поморишца недовољно познато. У жељи да се Поморишчево име и дело истакне и још једном укаже на немерљив допринос српској уметности, Галерија Матице српске у сарадњи са Музејом савремене уметности у Београду представља публици изложбу Поморишац – Васа Поморишац.

Др Ана Ереш публици је испричала нешто више о сликару Васи Поморишцу: „Учећи на искуствима уметничке прошлости, он је развио у нашој уметничкој средини јединствен језик слике изграђен на дијалогу између традиције и модерности који сликарству приступа као дисциплини дуге историје прожете сталним трансформацијама. Поморишчев сликарски поглед је модеран управо због тога – јер разуме традицију и на основу тог разумевања конституише слике које гледајући у прошлост отварају увиде о нестабилној и променљивој реалности сликареве савремености.“

Проф. др Симона Чупић отворила је изложбу речима: „Изложбу и текстове у пратећем каталогу одликује потпуно ново тумачење овог сложеног уметника чиме изложба добија на посебном значају, као обиман и важан пројекат Галерије Матице српске.“

Поморишчев уметнички пут развијао се од родног Модоша, преко Загреба, Минхена и Београда, па све до Лондона и Париза. О његовој признатости у свету уметности сведоче бројне поруџбине и дела изведена у различитим медијима, разноврсне тематике и за различите потребе – од портрета, религиозних и митолошких композиција у уљу, преко историјских и народних мотива у фреско-сликарству, витражима и илустрацијама за књиге, до нацрта за новчанице, али и добар пријем код критике и позитивна мишљења тадашње стручне јавности, колега и друштва уопште. Такође, сарадња са Матицом српском није изостала. Био је последњи, једанаести стипендиста Матице српске, због чега није случајно што се јубилеј 175 година Галерије Матице српске, који је започет изложбом дела првог стипендисте Уроша Предића, заокружује изложбом дела Васе Поморишца.

У жељи да се име и стваралаштво сликара Васе Поморишца поново истакну у јавности и да се још једном укаже на његов допринос српској уметности, Галерија Матице српске у сарадњи са Музејом савремене уметности у Београду реализује изложбу која ће представити преко сто уметничких дела захваљујући подршци Поморишчевих синова Гордана и Бојана, Народног музеја Србије, Музеја примењене уметности, Војног музеја, Музеја града Београда, Народног музеја Зрењанин, Народног музеја Панчево, Уметничке галерије „Надежда Петровић“ у Чачку, Народног музеја Пожаревац, Народног музеја Смедеревска Паланка, Фонда за пензионо и инвалидско осигурање у Зрењанину, као и бројних приватних колекционара.

Изложбу прати истоимени двојезични каталог са текстовима кустоскиња изложбе Јелене Огњановић и др Ане Ереш, као и историчара уметности мср Луке Вукићевића и мр Мишеле Блануша.

Заинтересована публика ће моћи да посети изложбу Поморишац – Васа Поморишац до 29. фебруара 2024. године, а сваког викенда у 13.00 сати посетиоце очекује вођење кроз изложбу.

Реализацију изложбе и каталога омогућили су Министарство културе Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, ОТП банка Србија и ДДОР осигурање.

Медијски партнери изложбе су ЈМУ Радио-телевизија Војводине, Радио 021, Naxi Planeta радио, Радио Беседа, Color Press Group, Културе.рс, ТВ Панчево/Дунав ТВ и Ringier Serbia doo – Блиц.

Извор: Галерија Матице српске 

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *