СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ ПАЈА ЈОВАНОВИЋ И ГУСТАВ КЛИМТ ЈЕДНА ЕПОХА, ДВА УМЕТНИКА, ТРИ МУЗЕЈА

Петак, 13. октобар 2023. године у 19.00 сати

Галерија Матице српске, Трг галерија 1, Нови Сад

Како данас видимо епоху која је обележила крај 19. и почетак 20. века? Које су сличности наизглед два различита уметника – једног из Беча, другог из Вршца и како су они спојили три музеја у једном изложбеном простору? Одговоре на ова питања пружиће нова изложба у Галерији Матице српске која од почетка године привлачи велико интересовање јавности.

Дуго ишчекивана изложба необичног формата Паја Јовановић и Густав Климт. Једна епоха, два уметника, три музејасвечано је отворена вечерас, 13. октобра 2023. године у 19.00 сати у Галерији Матице српске. На отварању изложбе присутнима су се обратили др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, Даниел Ухтман у име др Сабине Хаг, директорке Уметничко-историјског музеја у Бечу, Франц Смола у име Стеле Ролиг, директорке Галерије Белведере, Његова екселенција господин Кристијан Ебнер, амбасадор Републике Аустрије, док је изложбу свечано отворила Маја Гојковић, потпредседница Владе и министар културе Републике Србије. Отварање изложбе употпунио је Новосадски дувачки квинтет у саставу Ксенија Мијатовић Кором – флаута, Вероника Антуновић Марић – обоа, Кристијан Борош – кларинет, Горан Маринковић – фагот и Мирко Марић – хорна. На репертоару ће се наћи свита за дувачки квинтет Сан летње ноћи Петра Коњовића, дувачки квинтети број 2 и 3 Франца Данција из опуса 67 и Мала камерна музика за дувачки квинтет Пола Хиндемита.

Др Тијана Палковљевић Бугарски истакла је да је изложба Паја Јовановић и Густав Климт остварење једног великог професионалног сна: „Пред нема је једна необична изложба малог формата која кроз дела Паје Јовановића и Густава Климта указује на снажне везе српске и аустријске културе. Одабране слике илуструју јединство централноевропског културног простора и указују на важност заједничког рада музејских установа и стручњака.“ По мишљењу др Сабине Хаг које је пренео кустос Даниел Ухтман, колектив Галерије је Климта паметно ставио у релацију са Пајом Јовановићем: „Није искључено да су се он и Густав Климт упознали. То је узбудљива помисао која ће сигурно обогатити обилазак изложбе коју отварамо.“

„Нарочито нам је драго што ово посебно уметничко дело по први пут можемо да представимо публици у домовини њеног творца, у Србији, и посебно ме радује када видим на какав срдачан пријем је то дело наишло овде у Галерији Матице српске“, навео је кустос Франц Смола у име Стеле Ролиг. Амбасадор Републике Аустрије, Кристијан Ебнер изјавио је да је: „Циљ наше културне сарадње да промовишемо аустријску уметност, културу и науку, као и да изградимо одрживе мреже и контакте који доводе до дугорочне размене идеја и стручњака између наше две земље.“

Потпредседница Владе и министар културе Маја Гојковић отворила је изложбу речима: „Сигурна сам да ће ова веома занимљива изложба остварена у сарадњи између три реномиране музејске куће публици пружити нови поглед на два бриљантна сликара и отворити нове странице сарадње између наше две државе и установа културе.“

На изложби Паја Јовановић и Густав Климт. Једна епоха, два уметника, три музеја биће представљена три женска портрета из три музеја: Галерије Матице српске, Уметничко-историјског музеја у Бечу и Галерије Белведере. Ова три пажљиво одабрана дела, од којих ће два први пут бити изложена у Србији, указују на сличности и разлике међу великим уметницима, говоре о друштвеном контексту у којем су настајали и истовремено повезују музеје из чијих су колекција. У простору Галерије Матице српске ће се први пут спојити стваралаштво Паје Јовановића и Густава Климта, покренуће се дијалози о њиховом уметничком развојном путу, али и о везама српске и аустријске културе у години која претходи обележавању 150 година дипломатских односа између Србије и Аустрије.

Изложбу Паја Јовановић и Густав Климт. Једна епоха, два уметника, три музеја прати истоимени тројезични каталог у чијем садржају су уводни текстови Маје Гојковић и др Тијане Палковљевић Бугарски, расправни текст др Снежане Мишић, музејске саветнице и „повремено истините приче“ у тексту У салону шешира Оскара Хутера мср Николе Ивановића, кустоса.

Реализацију пројекта омогућили су Министарство културе Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Аустријски културни форум Београд, UNIQA осигурање, ОТП банка Србија и ДДОР осигурање.

Медијски партнери изложбе су ЈМУ Радио-телевизија Војводине, Радио 021, Naxi Planeta радио, Радио Беседа, Color Press Group, Културе.рс, ТВ Панчево/Дунав ТВ и Ringier Serbia doo – Блиц.

Извор: Галерија Матице српске 

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *