Филм редитеља Радоша Бајића „Хероји Халијарда“ премијерно је приказан  11. октобра у новосадском биоскопу „Арена“

Филм редитеља Радоша Бајића „Хероји Халијарда“ премијерно је приказан  11. октобра у новосадском биоскопу „Арена“. Свечаној премијери, поред дела ауторске и глумачке екипе, присуствовао је и председник Покрајинске владе Игор Мировић.

У главним улогама: Жарко Лаушевић, Петар Божовић, Нела Михаиловић, Никола Ракочевић, Радован Вујовић, Steven William Moore, Чубрило Чупић, Нина Нешковић…

Филм „Хероји Халијарда“, чији сценарио потписују Радош Бајић, Душан Ковачевић и Страхиња Маџаревић, заснован је на историјском догађају акције спасавања 508 савезничких пилота,с пролећа 1944. године ,познате као  „Операција Халијард“. У позадини историјских дешавања смештена је подељена српска породица Јовић, где су рођена браћа на супротстављеним странама,заступајући чврсто различите идеологије, у ствари парадигма трагичне поделе самог друштва.

У свом обраћању новинарима редитељ Бајић посебно је истакао да је улога уметности да делује племенито и да ради на помирењу по питању било каквих раскола и да је сам филм у основи  идеја о помирењу. Али исто тако, не може да пропагира нешто што у реалном свету не постоји. Подвукао је да охрабрује чињеница да се, након 70 година идеолошке тмине, указала могућност сагледавања историјских догађаја Другог светског рата на другачији начин. Нагласио је да је Покрајинска влада Војводине прва препознала значај и финансијски подржала снимање самог филма.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић у свом излагању навео је да се ради о изузетном ауторском и глумачком остварењу,које ће остати  као икона савременог српског филма због вредности које доноси. У епицентру дешавања налази се обичан човек, који и у таквим околностима покушава да изнедри  оно најчасније: веру у савезништво, победу и заједништво.Иако свестан да ће га на крају издати,храбро спроводи акцију спасавања, што најбоље говори о моралним принципима нашег народа – сублимирао је Мировић.

Новинари портала ТВ Арс медија са глумцима

Ратна драма „Хероји Халијарда“ на репертоару је новосадског биоскопа „Арена“ од 12.октобра.

Извор: ТВ Арс медија

текст: Биљана Кљештан

фотографије: Жељко Савић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *