СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕН ДАН ГАЛЕРИЈЕ МАТИЦЕ СРПСКЕ 2018. ГОДИНЕ

Галерија Матице српске, 26. октобар 2018. године

Фотографија са отварања

Галерија Матице српске је у петак, 26. октобра 2018. године у 19.00 сати Свечаном седницом и отварањем изложбе Слике великих формата сведочанства епоха обележила Дан Галерије и прославила 171-годишњицу оснивања.

Свечану седницу је поздравним говором отворила др Тијана Палковљевић-Бугарски, управница Галерије Матице српске и ауторка изложбе, након чега је уследила Беседа о Дану Галерије коју је одржао др Игор Борозан, историчар уметности, и отварање изложбе Слике великих формата сведочанства епоха коју је званично отворила представница Министарства културе и информисања Републике Србије мср Данијела Ванушић, помоћник министра, Сектор за заштиту културног наслеђа.

Фотографија са отварања

У поздравној речи управница Галерије Матице српске, др Тијана Палковљевић Бугарски се осврнула на успешан рад Галерије Матице српске у протеклих годину дана, на награде и признања која су уручена Галерији, као и на значај сарадње Галерије са институцијама, установама и појединцима којима су додељене захвалнице Клуба пријатеља Галерије Матице српске.

Фотографија са отварања

Говорећи о изложби Слике великих формата сведочанства епоха,  др Игор Борозан и мср Данијела Ванушић истакли су основне вредности слика монументалних димензија које су углавном имале ангажовану функцију. Велики формати сликани су за јавност те их одликује монументалност које су у служби буђења патриотских емоција грађана. Овакве слике  су доприносиле да се осећа делом национа, али и да буде подређен величајности слике која је у њему требало да пробуди дивљење према теми, виртуозности изведбе али и уметнику као хероју нације. Двадесет одабраних дела на изложби Слике великих формата – сведочанства епоха настала су у размаку од једног века: између 1861, када је наручен репрезентативни портрет Сава Текелија, рад Мора Тана и 1959. године из које је слика Српске сељанке Зоре Петровић. Аутор изложбе и истоименог каталога је др Тијана Палковљевић Бугарски, музејски саветник. Реализацију изложбе и каталога омогућили су Министарство културе и информисања Републике Србије и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

Фотографија са отварања

Дан Галерије Матице српске је обележен уз присуство великог броја високих званичника и представника државних институција, страних института, установа културе и образовања и различитих привредних организација. Поред мср Данијеле Ванушић, представнице Министарства културе и информисања Републике Србије, Игора Мировића, председника Покрајинске владе, британског амбасадора у Србији Њ. Е. Дениса Кифа и Далибора Рожића, члана Градског већа за културу Новог Сада, свечаној седници су присуствовали проф. др Драган Станић, председник Матице српске, Селимир Радуловић, управник Библиотеке Матице српске, Ненад Бунгин, члан Извршног одбора Војвођанске банке ОТП група Нови Сад, Дејан Николић, представник канцеларије Поверенице за заштиту равноправности, представници сремске и бачке епархије, Немања Миленковић, председник Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, Милан Лучић, менаџер за област уметности западног Балкана British Council-a, Зоран Вапа, директор Покрајинског завода за заштиту споменика културе у Новом Саду, Синиша Бокан, декан Академије уметности у Новом Саду, као и велики број сарадника, пријатеља и поштоваоца Галерије Матице српске.

Свечана седница је завршена доделом захвалница Клуба пријатеља Галерије Матице српске институцијама, установама и појединцима (укупно 84) који су у протеклих годину дана учествовали у програмима Галерије и допринели њеном успешном раду на очувању и презентацији националне уметности.

 

Извор: ПР служба ГМС

Фото.: ГМС

www.galerijamaticesrpske.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.