СУСРЕТИ ГЉИВАРА НА ФРУШКОЈ ГОРИ – 2016

Гљиварско Друштво Новог Сада, организовало је годишњу манифестацију  13. Сусрети Гљивара на Иришком Венцуиспред Информативног центра Националног парка Фрушка гора на Иришком Венцу.

Сусрет Гљивара је одржан 23.10.2016 године, у недељу, са почетком у 11 часова. Уз сунчан дан и време које је послужило, посета је била и више него одлична. Саму манифестацију је уприличио и долазак и дружење са гљиварима из Војводине, Србије и окружења.

1-dsc_0107-1Amanita muscaria – гљива мухара (отровна)

Из разговора са председником Гљиварског Друштва Новог Сада, Стеваном Балубаном, сазнајемо појединости о друштву, начину реализације манифестације и адекватној литератури за детерминацију гљива.

Један од предавача на манифестацији, Бранислав Узелац, приближава појединости које су карактеристичне за царство гљива.

Поред изложбе  гљива, која је бројала више од 200 различитих врста, како отровних тако и јестивих и лековитих гљива,  сакупљених по Фрушкој гори и са разних станишта по Војводини и Србији, одржана су и два веома занимљива предавања у сали Информативног центра Националног парка Фрушка гора. Предавања су била на тему исхране гљивама и рецептима за припрему здравих и укусних гљиварских оброка, предавање Бранислава Узелца – Гљиве у исхрани, и Драгане Бокан- Здрави и укусни гљиварски залогаји.

dsc_0023Посетиоци су имали прилику да погледају и изложбу фотографија гљива Фрушке горе Бојана Шегуљева и Стевана Балубана и поставку фотографија гљива аскомицета Фрушке горе, Драгише Савића, на којима су биле представњене фотографије гљива које су у природи величине само неколико милиметара и једва видљиве голим оком.

Све време трајања манифестације посетиоци су били у прилици да се распитају, науче нешто ново и чују разне занимљивости о разноврсном царству гљива, у које доба године које ничу, где се могу наћи, које смеју да се конзумирају, како их брати, разликовати у природи, препознати отровне, и који су поступци у детерминацији гљива. Поред свега, посетиоци су могли да завире под микроскоп и погледају споре гљива, науче нешто више о прављењу миколошких микроскопских препарата,  и да погледају колекцију литературе за детерминацију гљива Гљиварског Друштва Новог Сада.

dsc_0084

2Микроскопски препарат гљиве- Cortinarius sp.

На крају манифестације  организован је традиционални котлић од самониклих јестивих и лековитих гљива, као и конзумација похованих Macrolepiota, познатих у народу као сунчанице.

Није било такмичења у кувању, само уживање у конзумацији и дружење уз размењивање знања и теренских искустава.

Елеонора Бошковић, члан Гљиварског Друштва Новог Сада, приближава како  и где је реализовано брање гљива за изложбу као и појединости о неким врстама које се могу наћи на Фрушкој гори.

Из разговора са Љубомиром Јовановићем, чланом и оснивачем Гљиварског Друштва Новог Сада,  сазнајемо појединости о оснивању, почецима, раду друштва као и  начину учлањења.

За све заинтересоване, који воле природу, и уживају у шетањама по шуми, а  интересују их гљиве и желе нешто ново да науче уз дружење, информација да се састанци Гљиварског Друштва Новог Сада одржавају сваког првог уторка у месецу са почетком у 19 часова, на адреси Булевар Ослобођења 69, стара НИС-ова зграда.

 

Текст: Тамара Јовановић

Видео прилози и фотографије: Жељко Савић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.