СТРУЧНО ТУМАЧЕЊЕ ИЗЛОЖБЕ „ПОКЛОН- ЗБИРКА ГРАОВАЦ“ ПОСВЕЋЕНО ВАЈАРКИ РАДМИЛИ ГРАОВАЦ

Пратећи програм изложбе

Поклонзбирка Граовац. Радмила и Никола

 

 

Стручно тумачење изложбе Поклон-збирка Граовац

посвећено вајарки Радмили Граовац

  1. јул 2021. године у 19.00 сати

Галерија Матице српске, Трг галерија 1

Поводом изложбе Поклон-збирка Граовац. Радмила и Никола у Галерији Матице српске ће током наредних месец дана бити приређен богат пратећи програм како би посетиоцима приближили основну идеју изложбе и подстакли их на размишљање о уметничком пару Граовац.

У петак, 30. јула 2021. године у 19.00 сати у Галерији Матице српске биће приређено стручно тумачење изложбе Поклон-збирка Граовац посвећено вајарки Радмили Граовац, које ће одржати Ивана Јањић, кустоскиња Галерије Матице српске.

Пред изложеним радовима Радмиле Граовац публика ће бити у прилици да се детаљније упозна са богатим стваралаштвом ове истакнуте вајарке. На изложби је поред 22 вајарска дела из Поклон-збирке Граовац представљено и 7 радова пристиглих ранијих година у богату уметничку колекцију Галерије Матице српске, и она  омогућавају шире сагледавање њеног разноликог опуса. Биће речи о уметнициним пријатељствима, првим подстицајима и одабиру вајарства као главног средства ликовног изражавања, темама које су Радмилу Граовац окупирале током живота, одабиру материјала и самом процесу настанка њеног вајарског дела. Смештајући дела у шири контекст времена и амбијента у ком је уметница стварала и живела, кроз нова читања и заједничке интерпретације покушаћемо да разумемо естетске поруке Радмиле Граовац и њену „слику света”.

Извор: Галерија Матице српске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *