СТРУЧНО ТУМАЧЕЊЕ ИЗЛОЖБЕ „ПОКЛОН-ЗБИРКА ГРАОВАЦ“ ПОСВЕЋЕНО СЛИКАРУ НИКОЛИ ГРАОВЦУ

Пратећи програм изложбе

Поклонзбирка Граовац. Радмила и Никола

 

 

Стручно тумачење изложбе Поклон-збирка Граовац

посвећено сликару Николи Граовцу

  1. август 2021. године у 19.00 сати

Галерија Матице српске, Трг галерија 1

Поводом изложбе Поклон-збирка Граовац. Радмила и Никола у Галерији Матице српске ће током наредних месец дана бити приређен богат пратећи програм како би посетиоцима приближили основну идеју изложбе и подстакли их на размишљање о уметничком пару Граовац.

У петак, 6. августа 2021. године у 19.00 сати у Галерији Матице српске биће приређено стручно тумачење изложбе Поклон-збирка Граовац посвећено сликару Николи Граовцу, које ће одржати Ивана Јањић, кустоскиња Галерије Матице српске.

На стручном тумачењу посвећеном Николи Граовцу публици ће бити представљен богати сликарски опус значајног и изузетно продуктивног уметника. Снажно сликарско осећање које плени чистом бојом, обликовано и усавршавано дугогодишњим радом, изложено је у Галерији Матице српске кроз 21 уметнички рад из Поклон-збирке Граовац и 7 слика у уљу пристиглих у Галерију ранијих година. Анализа уметникове ликовне поетике биће употпуњена цртицама из живота Николе Граовца, који је од безимене радне снаге, сиротог надничара, постао признати сликар са заслуженим местом у историји српског сликарства 20. века. Са намером да се публици приближи ова живописна и свестрана личност кроз причу о човеку Николи Граовцу, његовим колегама и пријатељима, покушаћемо да стекнемо општи утисак о времену и условима у којима се формирао и стварао сликар Никола Граовац.

Извор: Галерија Матице српске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *