ШТЕТНО ХРАЊЕЊЕ ЛАБУДОВА ХЛЕБОМ И ДРУГОМ ЉУДСКОМ ХРАНОМ

Поводом учесталих призора где људи лабудове и друге птице у парку, на Дунаву и Шодрошу хране старим хлебом, пецивом и кокицама, обратили смо се Покрајинском заводу за заштиту природе за стручно мишљење.

У одговору који нам је мејлом послао стручњак за заштиту прирое Марко Туцаков дпо овлашћењу директорице Наташе Сарић, наводи се:

Лабудове грпце који се задржавају на водама у близини насеља не треба хранити било којом прерађеном храном за људску употребу. Због адитива и других састојака у храни који нису прилагођени организму животиња, постоји могућност да животиње које се хране храном намењеној људима имају тешкоће са варењем, а у неким случајевима ти проблеми могу довести и до угинућа. Дакле, позивамо све љубитеље птица да лабудове посматрају и да им нуде природну храну. Најбоље у том смислу су житарице: кукуруз, овас, пшеница и друге. 

Надамо се да ће грађани убудуће понети природну храну птицама у нашем окружењу и да ће деци објаснити да ово није пука забрана, него за добро наших крилатих другара, од којих ће многи и презимити у нашем окружењу.

Фото: В. Раонић;

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *